Wat zijn stoofperen?

Stoofperen is een gerecht van gestoofde peertjes die gekookt worden in (rode of witte) wijn, bessensap, glühwein of champagne. De peertjes worden voor een aantal uur op laag vuur gekookt zodat ze heerlijk zacht en sappig worden. Er is even wat geduld voor nodig, maar dan heb je ook wat op tafel!

Welke peren zijn geschikt als stoofperen?

Om stoofperen te maken heb je natúúrlijk (stoof)peren nodig. Hiervoor kun je het beste de klassieke Gieser Wildeman stoofperen gebruiken. 

Waarom wijn bij stoofperen?

Stoofperen die zijn bereid in een zoete rode wijn, of peertjes bereidt met port, kaneel en steranijs zorgen voor een intensere en zoetere smaak. Bereid je de peertjes in witte wijn of champagne dan worden de peertjes lichter van kleur en smaken ze fruitig en fris. 

Kun je stoofperen maken zonder wijn?

Jazeker! Vaak kook je stoofperen in wijn, maar als je liever geen alcohol gebruikt (omdat er kinderen mee-eten bijvoorbeeld), dan kun je de stoofperen ook in honing of bessensap koken. Hier voeg je allemaal smaakmakers aan toe zoals kaneel en gember. Dat geheel laat je dan 2 tot 4 uur koken, zodat ze lekker zacht (en daarmee ook eetbaar) worden, vol van smaak en wat korrelig van textuur worden.

Wat is het verschil tussen stoofperen en peren?

Stoofperen zijn een ander ras dan gewone peren, oftewel handperen. Het grootste verschil is dat je stoofpeertjes niet goed kunt eten zonder ze te stoven. En ze zijn een stuk kleiner dan de peer die je rauw eet. Gieser Wildeman en Saint Rémy zijn de meest bekende rassen.

Hoe weet je of stoofperen rijp zijn?

Omdat stoofpeertjes zo hard zijn, is het moeilijk te zien of ze al rijp zijn. Maar daar is een slimme truc voor:

  • Druk zachtjes op het vruchtvlees vlak naast het steeltje. Is het vruchtvlees hier wat zachter, dan is de stoofpeer rijp.

Hoeveel stoofperen per persoon?

Reken bij een nagerecht op ongeveer 2 tot 3 peertjes per persoon. Maak je de stoofperen als bijgerecht tijdens bijvoorbeeld het kerstdiner? Dan kun je wat minder maken. 

Hoe kun je zelfgemaakte stoofpeertjes bewaren?

Wie stoofperen maakt, maakt meestel (veel) te veel. Gelukkig kun je stoofpeertjes prima bewaren:

  • Rauw. Nog ongekookte, rauwe stoofperen kun je tot een paar weken op een koele donkere plek bewaren.
  • Gekookt. Eenmaal gekookte stoofperen blijven in de koelkast nog een paar dagen goed.
  • Invriezen. Stoofpeertjes kun je prima tot een paar maanden met vocht luchtdicht verpakken en invriezen (-18 graden). 
  • Wecken. Klaargemaakte stoofperen lenen zich ook perfect om te wecken. Gebruik - zoals altijd bij wecken - goed gesteriliseerde potten, vul ze met de gloeiendhete stoofperen tot 1 cm onder de rand, doe de pot voorzichtig dicht, draai ze om, laat ze even op de kop staan en je kunt ze tot een paar maanden bewaren.

Hoe serveer je stoofpeertjes?

Stoofperen zijn al een gerecht an sich, maar ook heerlijk als dessert. Je kunt de peertjes ook heel goed als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd serveren. Zo doen stoofpeertjes het heel goed bij wild. Ook bij het serveren mag je het steeltje eraan laten. Tip: snijd het kontje van de peer af, zodat-ie stabiel op het bord blijft staan. 

Inspiratie nodig om zelf aan de slag te gaan met stoofpeertjes?

Stoofperen

Stoofperen

Bekijk
Witte-wijnpeertjes met Gegrilde Halloumi

Witte-wijnpeertjes met gegrilde halloumi

Bekijk
glühwein peertjes

Glühweinperen

Bekijk
Stoofperen-crumble

Stoofperen-crumble

Bekijk