Scheermessen danken hun naam aan de vorm en het formaat: ze zijn vergelijkbaar met een ouderwets scheermesje.

Tussen de twee schelpen leeft het daadwerkelijke diertje waar het allemaal om draait; een prachtig wit stukje vlees, dat perfect smaakt in combinatie met vrienden knoflook en peterselie.

In de Nederlandse Noordzee leven ze in kluiten en je steekt er dan ook regelmatig je voet aan op het strand. Gelukkig worden ze ook bewust gevangen, zodat we er op ons bordje ook nog van kunnen genieten.

Als asperges in de grond
Het eetbare gedeelte is de spier, wat meer weg heeft van een slurfje aan het onderste uiteinde. Deze zorgt ervoor dat ze zich kunnen voortbewegen én zich kunnen ingraven in het zand.

Scheermessen leven aan de kust en de laagwaterlijn. Ze voeden zich bij vloed en zitten rechtop in hun schelp, vlak onder de grond. Als je van bovenaf kijkt met een duikbril op lijkt het net een aspergeveld met allemaal uitstekende kopjes die vragen om gestoken te worden.

Leuk weetje
Scheermessen kunnen maar liefst vijf jaar oud worden! Na de bevruchting ontstaat er een kleine larve in een doorzichtig schelpje, die zweeft door het water.

Door zich continu te voeden met plankton groeien de vrucht en schelp en als hij zwaar genoeg is is, zakt hij naar de bodem van de zee.