Wat kan je allemaal met een tortilla?

Wraps, tortilla's, enchiladas, fajitas, quesedilla's, taco's... Er is zo veel mogelijk met de ronde, 'hartige pannenkoek'. Stiekem lijkt alles en klein beetje op elkaar, maar er is wel degelijk verschil. We leggen je hier uit hoe het zit. 

Met een beetje creativiteit...

Naast de traditionele gerechten die je met een tortilla kan maken, kunnen we er nog veel meer mee! 

tortillachips

Tortillachips

Leuk om zelf te maken, tortillachips! Snij de tortilla's in driehoekjes, besprenkel met een klein beetje olijfolie, zout en paprikapoeder en bak op 180°C in ongeveer 10 minuten lichtbruin en krokant. Let op dat de chips niet over elkaar heen liggen (dan wordt de chips niet krokant) en dat ze niet te bruin worden! 

Tortizza

Dilemma: zetten we vanavond pizza of tortilla's op tafel? Hoe leuk, het kan ook allebei tegelijk. Gebruik de tortilla gewoon als 'pizzabodem'. Beleg hem met een laagje tomatensaus en versier hem met jouw favoriete pizza-ingrediënten. Ongeveer 15 minuten in de oven op 180 °C en je hebt een heerlijke multiculti-maaltijd. 

Ook lekker: beleg de wrap met een beetje crème fraîche in plaats van tomatensaus voor een flammkuchen-versie van de tortizza.

taco's

Taco's

Wist je dat de Mexicaanse taco helemaal niet hard is? De harde taco die wij in Nederland kennen is een Amerikaanse uitvinding. Maar ook deze Amerikaanse taco kan je zelf maken van tortilla's. 

Warm de tortilla op in de magnetron, zodat ze wat zachter worden en besmeer met een beetje olijfolie. Vouw de tortilla nu een beetje dubbel en hang hem over één of twee stangen van een ovenrooster. Bak op 180°C in ongeveer 10 minuten lichtbruin en krokant, et voilà! 

Tortilla-tosti 

Leuk alternatief voor de klassieke tosti van wit brood met ham en kaas is een tosti van tortilla's. Beleg hem met mozzarella, tomaat, pesto, parmaham, (geiten)kaas, of misschien wel een zoete versie met banaan en Nutella. Vouw 'm dubbel en leg hem enkele minuten tussen het tosti-ijzer en je hebt een heerlijke lunch. Een beetje als een quesadilla

tortilla-bowl

Tortilla-bowl

Ook leuk: maak een tortilla-bowl en vul hem met een bijvoorbeeld een heerlijke Mexicaanse salade. Verwarm de tortilla kort in de magnetron en bestrijk hem aan één kant met olijfolie. Leg de tortilla in een kom (geschikt voor de oven) en vouw hem tot een bakje. Bak op 180 °C in ongeveer 10 minuten lichtbruin en krokant.