Donald Schaffner, professor en specialist in de voedingswetenschap, onderzocht de regel en kwam tot de conclusie dat er meerdere voorwaardes van belang zijn. Vocht, type oppervlak en contacttijd spelen allemaal een rol in de besmetting van je gevallen voedsel, maar hier is soms nog geen seconde voor nodig.

Lees ook: Dit is de reden waarom jouw ronde pizza in een vierkante doos zit

Voor het onderzoek bekeek Schaffner in totaal vier oppervlakten, keramische tegels, hout, tapijt en roestvrij staal, als ook vier verschillende etenswaren, namelijk watermeloen, brood, boter en gummybeertjes. Hij liet de etenswaren op de verschillende ondergronden vallen en testte hoeveel bacteriën erop zaten na 1, 5, 30 en 300 seconden. In totaal onderzocht hij dus 128 verschillende scenario’s, die hij elk 20 keer herhaalde.

5-sec

5-secondenregel is te kort door de bocht

Hieruit bleek dat watermeloen het meest besmet was, terwijl gummyberen de minste bacteriën aantrokken. Zo bleek ook dat de vochtigheid van etenswaren belangrijk is voor bacteriën: hoe vochtiger het product, hoe meer bacteriën het aantrekt. Verrassend genoeg concludeerde Schaffner dat bij tapijt juist de minste bacteriën op het eten terecht kwamen.

Terug naar de 5-secondenregel. De ondergrond en het type voedsel speelt dus een belangrijke rol bij de overdracht van bacteriën, maar verder bleek ook dat eten dat korter op de grond ligt, inderdaad minder wordt blootgesteld aan bacteriën. Toch is de 5-secondenregel, volgens Schaffner, niet helemaal correct. "De 5-secondenregel is een vereenvoudiging van wat er daadwerkelijk gebeurt wanneer bacteriën van een oppervlakte naar voedsel overgaan," aldus Schaffner. "Bacteriën kunnen het voedsel vaak direct besmetten."