Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Een ‘healthy leven’ is hartstikke belangrijk, schrijft Miljuschka bij een niet-gephotoshopt plaatje van zichzelf in bikini op Instagram. Ze ziet talloze mensen het jaar al sportend en diëtend beginnen, maar merkt dat sommigen doorslaan.

Dat is voor niemand goed, vindt ze. "Dus even iets ontnuchterends van mijn kant", begint ze haar openhartige betoog. "Ik ben al jaren 74 kilo schoon aan de haak. Ik heb vooral in m’n jonge jaren ernaar gestreefd om er strak en zo dun mogelijk uit te zien. Uren in de sportschool, alles overdenken voordat ik het at, wat resulteerde in 54 kilo op de weegschaal."

Lees ook: Maak kennis met dé nieuwe 24Kitchen-chefs! >

Miljuschka’s toewijding had voordelen, maar werd een obsessie. "Natuurlijk paste ik alle fashion een stuk makkelijker, waardoor winkelen leuk was", schrijft ze. "Maar ik was diep ongelukkig als ik iemand een stuk taart zag eten en ik mezelf dat ontzegde. Mijn hele dag werd overheerst door het hoofddoel uiterlijk."

Miljuschka Witzenhausen

‘Wees lief voor jezelf’

Wat raadt de voedselkenner aan? "Ik geloof er heilig in dat wanneer je zelf begint met koken met normale producten van moeder natuur, lekker beweegt door bijvoorbeeld te stofzuigen of wandelen er al redelijk een balans is", aldus Witzenhausen.

"Dus ik smeek je. Ga please niet vol in een dieet waarvan je weet dat je het niet vol kan houden. Straf jezelf niet. Probeer kleine aanpassingen te maken die makkelijk vol te houden zijn. Wees lief voor jezelf en ga net iets meer wandelen, laat een keer een taartje staan. Hou het haalbaar en geniet van het leven."

Dit bericht bekijken op Instagram

Ok lieve mensen. Iedereen is weer aan het sporten en diëten begonnen. Ik ben all for een healthy leven. Maar ik zie alleen weer iedereen overboard gaan en kauwen op grassprieten. Dus even iets ontnuchterends van mijn kant. Ik ben al jaren 74kg schoon aan de haak. Ik heb vooral in mn jonge jaren ernaar gestreefd om er strak en zo dun mogelijk uit te zien. Uren in de sportschool, alles overdenken voordat ik het at, wat resulteerde in 54kg op de weegschaal. Natuurlijk paste ik alle fashion een stuk makkelijker waardoor winkelen leuk was. Zag ik er top uit op iedere foto. Maar ik was diepongelukkig als ik iemand een stuk taart zag eten en ik mezelf dat ontzegde. Mijn hele dag werd overheerst door het hoofddoel uiterlijk. Vanaf het moment dat ik moeder werd is dit voor mij veranderd. Ik had zo een honger. Daarbij het respect voor mijn lichaam waarin ik een mensje bouwde is tekenend geweest voor hoe ik nu tegen mijn lijf aankijk. Natuurlijk kan je niet 3 x per dag taart eten(hoewel ik dat wel soms doe) moet je mate houden etc. Maar ik geloof er heilig in dat wanneer je zelf begint met koken met normale producten van moeder natuur, lekker beweegt door bv te stofzuigen of wandelen er al redelijk een balans is. Dus ik smeek je. Ga please niet vol in een dieet waarvan je weet dat je het niet vol kan houden. Straf jezelf niet. Probeer kleine aanpassingen te maken die makkelijk vol te houden zijn. Ook ik heb dagen dat ik de spiegel inkijk en denk ik wil minder lovehandles, wat vervelend dat mn mouwen zo strak zitten. Maar drastische maatregelen zijn vaak van korte duur. Dus wees lief voor jezelf en ga net iets meer wandelen, laat een keer een taartje staan. Hou het haalbaar en geniet van het leven😘 #nofilter #nophotoshop #standtall #bodypositivity 📸door de schoonzus @fleurvi 🌴 @watamuvillas

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op