Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

,,We zien in de samenleving meer een beweging van vlees naar vegetarische producten”, zegt Annemarie Swijtink, marketingdirecteur bij McDonald’s. ,,De groep flexitariërs, consumenten die af en toe geen vlees eten, groeit in Nederland en daarmee ook de vraag naar vegetarische producten.”

De nuggets zijn niet de eerste vegetarische snack bij McDonald’s in Nederland; eerder werden de Veggie Homestyle Crispy Chicken en de Veggie McChicken al geïntroduceerd. De vegetarische nuggets zijn gemaakt van zuivel, zeewier en plantaardige vezels, maar volgens McDonald’s net zo smaakvol en krokant. De plantaardige variant is verkrijgbaar als portie van zes, negen en twintig stuks. In een Happy Meal zitten er vier.

Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de Nationale Week Zonder Vlees en vegetarisch foodblogger, is blij met de stap. Vooral omdat vlees bij McDonald’s de standaard is. ,,Dat laat zien dat het echt een aanhoudende trend is en dat zelfs zij die kant op moeten.” 

Zuivel

Als zo'n groot en populair bedrijf kan McDonald’s niet achterblijven, vindt Boerdam. ,,Ik neem aan dat McDonald's er wil zijn voor iedereen, dus dan moeten zij ook voldoen aan de steeds groter wordende vraag naar vegetarische opties.” Wel vindt ze het spijtig dat McDonald's heeft gekozen om de Veggie Nuggets op basis van zuivel te produceren. Een echt duurzaam alternatief had bijvoorbeeld gemaakt kunnen worden van plantaardige eiwitten zoals peulvruchten of paddenstoelen, zegt ze. Ook soja is een stuk duurzamer dan zuivel.

Volgens de foodblogger is de CO2-uitstoot van zuivel best fors, terwijl kip niet ‘het meest onduurzame stukje vlees’ is. ,,Het is weliswaar vegetarisch, maar eigenlijk niet heel veel duurzamer, en dat vind ik zonde. Een tien voor de moeite, McDonald's, maar het had nóg beter gekund.” Vegetariërs zullen volgens de kenner desalniettemin enthousiast zijn. ,,We zijn altijd blij als er op ‘gewone’ plekken een extra alternatief komt voor de vegetariër.”

Of vleeseters in de rij zullen staan voor de nieuwe snack? Daar is ze niet van overtuigd. ,,Ik vermoed niet dat mensen die gewoon vlees eten en voor een keer even ‘lekker vegetarisch’ willen eten naar de McDonald's gaan. Ik denk niet dat het bedrijf een doelgroep kan overhalen om het te proberen die daar nog niet zo actief mee bezig is.”

Veggie Falafel

Naast de Veggie Nuggets introduceert McDonald's ook de Veggie falafel en de Veggie Homestyle Mexican Salsa om het vegetarische menu uit te breiden. De vegetarische varianten zijn verkrijgbaar in bijna alle vestigingen in Nederland, meldt het bedrijf