Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

De Nederlandse tak van McDonald's kijkt op dit moment naar tests in andere landen, en wil vóór de jaarwisseling de knoop doorhakken. ,,Je kunt denken aan rietjes van papier, of helemaal geen rietje'', laat een woordvoerder weten. ,,Denk daarbij aan een tuutje zoals bij koffiebekers.'' 

In het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn ze er al wel uit. Daar introduceert McDonald's in september papieren rietjes. 

Rietjes komen vaak als zwerfvuil in de omgeving terecht en dragen bij aan de grote plastic vervuiling in zee. Vanuit de politiek groeit daarom de druk om met duurzame alternatieven te komen. Zo kondigden onder andere de Europese Commissie en de Britse regering een verbod op de wegwerpproducten aan.

Meer weten over plastic verminderen? National Geographic staat de maand juni volledig in het teken van minder plastic. Kijk op hun website voor meer informatie en handige tips & trics voor thuis.

Wattenstaafjes

Veel bedrijven zijn bezig plastic te weren om het milieu te ontlasten. Vorige week maakte de Zweedse woonwinkelketen Ikea bekend vanaf 2020 te stoppen met plastic wegwerpproducten zoals rietjes, bordjes, bekertjes en tasjes. De wil om te veranderen is ook ingegeven door de wens vanuit Brussel. Wetgeving om plastic wattenstaafjes, rietjes, bestek en bekertjes volledig van de markt te halen en te vervangen door milieuvriendelijker exemplaren, moet nog vóór de verkiezingen van mei volgend jaar zijn goedgekeurd, zo werd eind mei bekend.

Het weren van milieuvervuilende plastics kan alleen als de lidstaten en het Europees Parlement er voorrang aan geven, maar vice-Commissievoorzitter Frans Timmermans verwacht dat ze dat doen. ,,Van onze burgers is 87 procent bezorgd over de impact van plastic op onze leefomgeving. Het zit in lucht en water, in ons voedsel en ons lichaam. Dat aanpakken is nodig en urgent”, aldus Timmermans.

Roerstaafjes

Plastic rietjes verdwijnen op de korte termijn niet op treinstations van de NS, via stationsuitbater NS Retail een van de grootste horecaondernemingen van Nederland. Zo worden de rietjes voorlopig nog bij milkshakes van Smullers meegegeven. Wel hebben Kiosk-winkels onlangs hun plastic roerstaafjes vervangen door houten stokjes.

,,Het is maar net aan welke knop je draait'', stelt een woordvoerder van het vervoersbedrijf. NS richt zich volgens hem vooral op hergebruik om afvalproblematiek tegen te gaan. Van alle afval uit NS-treinen en stations moet daarom in 2020 driekwart worden gescheiden. Daarnaast willen NS en ProRail hun hoeveelheid afval binnen twee jaar met een kwart terugdringen ten opzichte van 2014, toen ze 12 miljoen kilo afval afvoerden.