Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Om ziekteverwekkers als bacteriën en virussen buiten de deur te houden, beschikt ons lichaam over een heel complex maar ingenieus immuunsysteem. ,,Voeding speelt daar zeker en vast een rol in”, stelt Nina Van Den Broecke. De Vlaamse is lector voedings- en dieetkunde aan de Odisee hogeschool in Brussel.

,,Om gezond te functioneren hebben we eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen nodig. Als je niet voldoende van alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt, ontwikkel je tekorten.

Sinaasappels en blauwe bessen

Op het internet circuleren lijstjes met voedingsmiddelen die een directe positieve invloed zouden hebben op je immuunsysteem. ,,Maar zo werkt het jammer genoeg niet”, zegt Van Den Broecke. ,,Het is niet mogelijk om je weerstand een boost te geven door meer sinaasappelen of knoflook te gaan eten. Geen van die claims is wetenschappelijk aangetoond.

Veel hypotheses worden wel getest, maar dat gebeurt meestal in laboratoria op afzonderlijke cellen of op dieren. De resultaten zijn dus niet betrouwbaar. Worden er toch menselijke cases naar voren geschoven, dan spreken de bevindingen van verschillende onderzoekers elkaar vaak tegen. Je moet zulke publicaties dus met een korrel zout nemen.”

Waar komt het idee dan vandaan dat bepaalde producten goed zouden zijn voor de weerstand? Van Den Broecke: ,,Vitamine C, die rijkelijk aanwezig is in citrusvruchten, is wel degelijk belangrijk voor de biochemische processen die optreden wanneer ons immuunsysteem in gang schiet. Een tekort aan vitamine C kan er dus voor zorgen dat je weerstand minder goed werkt. Maar als je gezond eet, krijg je sowieso voldoende van de vitamine binnen via groenten en fruit. Extra veel sinaasappelen eten is dan nutteloos. Méér vitamine C maakt je weerstand niet extra sterk.‘’

De voedingsdeskundige vervolgt: ,,Hetzelfde geldt voor blauwe bessen. Die zijn heel gezond, ze bevatten veel vitaminen en antioxidanten. Maar dat levert geen bijkomend gezondheidsvoordeel op als je al gevarieerd eet. Waarom knoflook vaak opduikt als middel om je weerstand een boost te geven, is mij daarentegen een raadsel. Knoflook zou een ontsmettende werking kunnen hebben. Waarschijnlijk komt het idee daaruit voort, maar het is allesbehalve bewezen.”