Wat heb je nodig?

  • Een geschikte pompoen
  • Een klein, scherp mesje 
  • Een glas
  • Een ijsschep
  • Permanent marker
  • Een waxinelichtje 
  • Lucifers of een aansteker

Welke pompoen is geschikt ?

Je kan het beste kiezen voor een grote, ronde, oranje pompoen. Deze pompoensoort wordt ook wel de "winterpompoen" of "gewone pompoen" genoemd. Mocht je deze niet kunnen vinden? Een flespompoen of Hokkaido zijn ook geschikt. Let bij het aanschaffen van een pompoen op beschadigingen of beurse plekken. Deze zorgen ervoor dat je lantaarn sneller gaat rotten en dat zou zonde zijn!

Hoe maak je een pompoen schoon?

  1. Was de pompoen met een sponsje en water.
  2. Teken met behulp van een glas een rondje aan de achterkant van de pompoen en snijd deze uit.
  3. Schep het vruchtvlees van de pompoen eruit met behulp van een ijsschep.

Het vruchtvlees heb je niet meer nodig maar hoef je zeker niet weg te gooien! Tip: De pompoenpitten kun je óók hergebruiken. Deze kun je met het volgende recept roosteren: pompoenpitten roosteren.

Bekijk deze 15 lekkere pompoen recepten voor inspiratie. 

Hoe maak je een pompoenlantaarn? 

  1. Pak een pompoen.
  2. Teken met behulp van een glas een rondje aan de achterkant van de pompoen en snijd deze uit.
  3. Schep de binnenkant van de pompoen schoon met een ijsschep.
  4. Teken met een permanent marker een gezicht op de pompoen. 
  5. Snijd met een klein mesje het gezicht voorzichtig uit de pompoen. Haal de stukken rustig los en boen de stift van de pompoen af.
  6. Zet een waxinelichtje in de pompoen en steek deze aan met behulp van een aansteker.

Bekijk hieronder stap-voor-stap de uitleg voor een Halloween-pompoen.

Tip: Wil je leuke figuurtjes in je pompoen? Gebruik koekjesstekers om vormpjes uit te steken.

Hoelang kun je een pompoenlantaarn bewaren? 

Je kan de uitgeholde en gesneden pompoen niet heel erg lang bewaren (ongeveer 3 dagen). Daarom adviseren we om je lantaarn maximaal 3 dagen voor Halloween te maken. 

Met deze tips houdt je je pompoenlantaarn langer goed:

  • Week de pompoen in water circa 1 tot 2 uur;
  • Meng 2 eetlepels witte wijnazijn met 1 theelepel citroensap en 3 eetlepels water en smeer de buitenkant van de pompoen in;
  • Smeer de binnenkant van de pompoen in met plantaardige olie (of vaseline) om verschrompeling en vervorming tegen te gaan;
  • Wil je jouw pompoen vaker verlichten? Gebruik dan een nepkaars op batterijen in plaats van een echt waxinelichtje. De warmte zorgt er namelijk voor dat de pompoen sneller bederft.