Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Het ontbijt zit veel mensen hoog. Diëtist Karine Hoenderdos krijgt veel vragen over ‘de belangrijkste maaltijd van de dag’. ,,En dus ook over ontbijtgranen, want er is ongelooflijk veel keuze.’’ Zo is er: muesli, krokante muesli, granola, cruesli. En volgens de diëtist is het eigenlijk allemaal hetzelfde. ,,Maar wel met verschillende imago’s’’, zegt ze in het tv-programma. 

Voegt de komst van granola dan niets toe? Ontbijtchef Maya Daniels van Raw Press, bedenker van de granola, zegt dat er veel soorten granola’s zijn. ,,Ze hebben allemaal verschillende ingrediënten met verschillende functies’’, legt ze uit. In de winkel van Raw Press zijn ook veel variaties te vinden: beauty granolachill granola of bijvoorbeeld happy granola.

,,In de beauty granola zitten ingrediënten die het lichaam helpen en gelinkt zijn aan natural beauty voor je huid’’, vertelt Daniels. De zakjes die het granolabedrijf verkoopt hebben ook kleine extraatjes op de verpakking. ,,Bijvoorbeeld een gezichtsmasker dat bevorderlijk is voor de huid.’’

Is het dan wetenschappelijk bewezen dat je je door granola ook echt beter gaat voelen? ,,Wij zeggen niet dat alles wetenschappelijk onderbouwd is, we voegen slechts ingrediënten toe die hiernaar linken, waardoor het een lekkere, functionerende granola wordt’’, verklaart Daniels. Het ligt er volgens haar ook aan waar je op dat gebied in gelooft en hoe je erover denkt. ,,De meeste van onze klanten houden van de smaak en de verpakking. En ze houden van het feit dat het wellicht iets kan doen voor ze.’’

Gebakken muesli

Hoenderdos legt uit: ,,In de ‘ouderwetse muesli’ zitten alleen havervlokken. Die zijn bij elkaar gegooid met wat rozijntjes en dan is het klaar.’’ Als je granola maakt, dan neem je de havervlokken uit de muesli als basis, volgens de diëtist. ,,Maar dan doe je het met een beetje suiker of olie in de oven, zodat het wat knapperiger of zoeter wordt.’’ Hoenderdos vergelijkt het effect met het bakken van een koekje. Volgens de diëtist is granola dus gewoon gebakken muesli. ,,En cruesli ook.’’

In de krokante-mueslifabriek laat Martin Eras zien hoe de producten worden gemaakt. ,,In het zogenaamde siroopstation gaan de havervlokken in de siroopmachine’’, legt Eras uit. ,,De muesli wordt gemengd met de suiker en de siroop, hierdoor wordt het de klassieke crunchy muesli.’’ Doordat de havervlokken aan elkaar blijven plakken door de suiker, worden het de brokken die we kennen van de muesli en blijft er een knapperig eindproduct over. 

Gezond?

Granola is op de markt gekomen als ‘gezonder alternatief’ voor het ontbijt, maar de aflevering laat zien dat er in granola maar liefst 22 gram suiker zit per 100 gram. Bij cruesli is dit ‘slechts’ 12 gram en bij de krokante muesli 18 gram. ,,Dat is niet slecht’’, zegt Eras over de krokante muesli. 

Matthew Faucher, granola-chef van Raw Press, zegt dat granola ‘niet zomaar een saaie muesli’ is. ,,Alle ingrediënten in de granola hebben een soort magische kracht.’’ Op de vraag wat er dan zo speciaal is aan deze ingrediënten, heeft Faucher dan weer geen antwoord.

Grote prijsverschillen

Voor normale muesli betaal je 2 euro per kilo, maar bij granola ligt de prijs schrikbarend veel hoger: hier tel je per kilo soms wel 40 euro neer. ,,De ingrediënten van granola kun je niet zomaar in de supermarkt kopen’’, verklaart Faucher het grote prijsverschil. Maar wanneer hij de prijs van de ingrediënten op Google opzoekt, ziet hij tot zijn verbazing dat die helemaal niet zo duur zijn, zeker niet om een prijs van 40 euro per kilo te rechtvaardigen.

,,De prijsverschillen zijn niet te verklaren door de ingrediënten’’, zegt Hoenderdos dan ook. ,,Het is echt marketing.’’ Dus hoe kom je nu tot de juiste keuze? De dure varianten ontbijtgranen worden vaak gezien als ‘verwenproducten’. Met een zak havermout ben je dus uiteindelijk beter uit dan met een zak granola.