Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

De pop-upstore aan het Haarlemmerplein is een initiatief van Solidaridad, een ngo die zich inzet voor verduurzaming. Naast chocolade en bananen kun je in de winkel ook koffie kopen voor een schijntje. De prijzen zijn gelijk aan wat bananen-, cacao- en koffieboeren krijgen voor hun producten. Solidaridad wil met de winkel laten zien dat de huidige prijsverdeling oneerlijk is, maar ook wat de dumpprijzen betekenen voor maatschappij en planeet.

Een schijntje

Voor een halve kilo koffie van een bekende vaderlandse koffieonderneming betaal je een euro of zes in de supermarkt. Van de omzet blijft slechts tien procent in het land van herkomst. Het koffiemerk en de supermarkt verdienen er volgens Solidaridad veel meer aan. En niet alleen de boeren hebben last van de scheve winstverdeling, ook de planeet lijdt eronder.

De kosten van de vervuiling van het land en het kappen van bos vallen volgens de organisatie onder de zogenoemde verborgen kosten. Een voorbeeld: terwijl de consument 1,35 euro betaalt voor een reep chocolade van 150 gram, zijn de verborgen kosten voor de planeet volgens de organisatie 34 cent en de sociale kosten voor de maatschappij 1,19 euro.

De Goedkoopste Winkel van Nederland aan het Haarlemmerplein 2 is vrijdag 29 november geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. Mensen kunnen online en in de winkel meedoen met een onderzoek om naar eigen inzicht de prijs van een product te verdelen tussen boer, handelaar, verkoper en winkel.