Mosselen zijn van nature eiwitrijk en zijn een goede vervanger van vis of vlees. Ook zijn de schelpdieren heel makkelijk te bereiden en kan je er heel veel kanten mee op. Een win-win situatie als het aan ons ligt!

Schoonmaken & controleren
Als je mosselen gaat bereiden is het belangrijk om te weten hoe je ze controleert op foutjes en schoonmaakt. Dit kun je goed combineren. Doe alle mosselen in de wasbak en laat deze vollopen met koud water. Voeg een snuf zout toe (zo boots je de zee als het ware na) en laat de mosselen zo even staan.

Mosselen moeten nog leven als je ze gaat koken, wat je kunt zien aan de schelp. Dichte mosselen met hele schelpen kun je gelijk gebruiken. Mosselen die (een beetje of helemaal) open staan geef je een tik op de zijkant. Gaat de schelp dicht? Dan leeft hij nog en kun je ‘m gebruiken. Blijft de schelp openstaan of is de schelp zelf kapot? Gooi deze dan gelijk weg. Deze zijn dood, waar je flink ziek van kunt worden.

Check alle ‘goede’ mosselen op baarden (een soort haren die uit de schelp komen) en trek deze indien nodig los. Bewaar de mosselen tot gebruik op een koele plek.

Tip: Twijfel je of een mossel wel goed is? Laat ‘m dan nog even in het water liggen en controleer later opnieuw. Gaat de schelp echt niet dicht of zie je toch nog een beschadiging? Gooi ‘m dan weg. Liever een mossel te weinig gegeten dan te veel!

Bereiden
Vervolgens kun je aan de slag met de mosselen, waarbij je verschillende kanten op kunt. Denk aan klassiek koken of stomen (lekker met mosselgroenten als prei, ui en wortel, een scheut witte wijn en mosselkruiden), of pak het net even anders aan.

Wat denk je bijvoorbeeld van Mediterrane mosselen: door een pasta met tomaat en knoflook of gebakken met chorizo, citroen en tomaat? Ook lekker: Thaise mosselen uit de wok!

Wil je het echt anders aanpakken? Maak dan deze gegratineerde mosselen met citroen, knoflook en peterselie. Erg lekker en verrassend als borrelhapje.

Tip: heb je gekookte mosselen over? Haal ze uit de schelp en bak de volgende dag in een laagje bloem en klontje boter.