Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

De smaakpapillen op de tong spelen de grootste rol bij deze nieuwe vinding. Suikermoleculen moeten hierop landen om zoet waar te nemen. Vaak raakt echter maar een vijfde van de suiker de papillen, terwijl de rest in de maag terechtkomt zonder geproefd te zijn.

De nieuwe technologie van DouxMatok, waarop het bedrijf patent heeft aangevraagd, voegt suikermoleculen toe aan smaakloze mineralen. Deze mineralen zorgen ervoor dat de suiker rechtstreeks naar smaakpapillen worden gestuurd, zoals ook medicijnmoleculen worden toegevoegd aan 'dragers' die ze naar het juiste deel van het lichaam sturen. Hierdoor kan de zoetheid efficiënter afgeleverd worden en kan met minder suiker dezelfde zoetheid worden bereikt.

De resultaten zijn zo veelbelovend dat Südzucker, het leidende suikerbedrijf in Europa, een samenwerkingsverband met DouxMatok heeft afgesloten. Met het partnerschap hopen ze bedrijven te helpen om tegemoet te komen aan de groeiende behoefte van consumenten om het suikergehalte te verlagen zonder afbreuk te doen aan de smaak.

Voor DouxMatok ligt de focus nu vooral op het opschalen van de productie. Het is de bedoeling dat het bedrijf in de tweede helft van 2019 het product kan aanbieden aan Europese voedingsproducenten van zoetwaren als chocolade, koekjes, gebak en snoep. In gesprek met FoodIngredientsFirst geeft Eran Baniel, CEO van DouxMatok, aan waarom het reduceren van het suikergehalte nodig is. "De vraag naar suikerverlaging neemt snel toe en meer dan 60 procent van de consumenten zoekt naar gezondere en evenwichtige voeding'', aldus Baniel.

De techniek van DouxMatok is getest en gevalideerd door professionele testpanels en grote voedselbedrijven.