Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Studenten en personeel kregen vorig jaar in het universiteitsrestaurant van de Vrije Universiteit Brussel gedurende een week hun friet geserveerd in een puntzakje in plaats van de gebruikelijke porseleinen schaaltjes. De gebruikelijke portie, waarbij het schaaltje 200 gram frietjes bevat, werd gereduceerd met 20 procent tot 160 gram. Als gevolg hiervan nam de totale hoeveelheid overgebleven friet op het bord (na het consumeren van de maaltijd) van het restaurant gedurende één week af van 49,1 kilogram naar 16,5 kilogram. Dit komt neer op een vermindering van 66,4 procent.

Lees ook: Tip! Zo warm je frietjes weer op zonder dat ze slap worden >

Ook de consumptie daalt

Bij een kleinere steekproef bleek dat na het nuttigen van de kleinere portie de verzadiging net zo hoog was als bij de normale portie frietjes. Bijkomend voordeel was dat het aantal kilogram geconsumeerde frietjes met 9,1 procent daalde. Ondanks deze lagere consumptie bleek dat men dit niet compenseerde met een extra tussendoortje. Reden om aan te nemen dat we ook met een kleinere portie friet voldoende hebben.

Verspilling

Waar het onderzoek werd opgezet om te onderzoeken hoe portiegrootte invloed heeft op gezondere eetgewoontes, zijn de gevolgen voor voedselverspilling groot. Belangrijk, want jaarlijks verdwijnt veel nog goed eetbaar voedsel in afvalbak. Alleen al in Nederland wordt jaarlijks voor circa 2,5 miljard euro aan bruikbaar voedsel weggegooid en onnodig laagwaardig verwerkt. Ongeveer de helft van de verspilling vindt thuis plaats: de gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks zo’n 50 kilogram goed voedsel weg.