Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

De aanwijzingen voor deze bijzondere link tussen een schoon huis en overgewicht zijn gevonden door Canadese wetenschappers. Zij publiceerden hun bevindingen in vakblad Canadian Medical Association Journal

"We ontdekten dat kleine kinderen die opgroeien in huishoudens waar reinigers minstens elke week worden gebruikt, twee keer meer van de darmbacterie lachnospiraceae in zich hebben dan normaal als ze 3 tot 4 maanden zijn'", zegt professor Anita Kozyrskyj in ScienceDaily van de Universiteit van Alberta. "Hun bmi (body mass index) was in hun derde levensjaar hoger dan bij de kinderen die niet waren blootgesteld aan zulke desinfecteermiddelen."

Lees ook: Op deze simpele manier maak je spruitjes (nog) lekkerder! >

Waspoeder

In het onderzoek werden de darmbacteriën van 757 baby's van 3 tot 4 maanden oud bekeken. Ook werden de kinderen enkele jaren later gewogen. De wetenschappers keken naar desinfecteermiddelen, waspoeder en afwasmiddelen en milieuvriendelijke versies van deze producten. Ze gebruikten verder demografische gegevens en bmi-scores van de Wereldgezondheidsorganisatie. 

De sterkste link tussen overgewicht en schoonmaakmiddelen vonden de onderzoekers in desinfecteermiddelen die in allesreinigers te vinden zijn. In deze huishoudens troffen zij minder bacteriën van de soorten haemophilus en clostridium aan, maar juist hogere doseringen lachnospiraceae. Waar meer werd schoongemaakt, werden meer van deze laatste bacteriën gevonden in huis. De milieuvriendelijke varianten lieten de link met overgewicht niet zien. Eerder lieten studies met biggetjes zien dat er veranderingen ontstonden in de darmbacteriën als de dieren werden blootgesteld aan desinfectanten in spuitbussen.

Lees ook: Een kater van eten? Het bestaat >

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zorgen voor een gezondere omgeving voor jonge kinderen. De intrigerende ontdekkingen smeken om vervolgonderzoek, zeggen de Canadese wetenschappers. Ze willen graag weten welke mechanismen nog meer ten grondslag liggen aan het ontstaan van obesitas.

Wat vinden de makers van schoonmaakmiddelen?

De Amerikaanse branchevereniging van producenten meldt bij monde van bestuurder Richard Sedlak: "We zijn teleurgesteld door de sensationele claims van de onderzoekers in deze studie. Het juiste gebruik van schoonmaakmiddelen en desinfecteerde middelen in het huishouden draagt bij aan gezonde huizen. Deze producten genieten het vertrouwen van families om hun huizen effectief schoon te maken en te desinfecteren en zo het risico op ziekte van kinderen op jonge leeftijd om ziektes te krijgen. Dit punt is een van de vele factoren die niet is meegenomen in het genoemde onderzoek."

Het onderzoek deugt niet, vinden de producenten. Zo is niet gekeken naar de eetgewoonten van kinderen. Bovendien is niet het risico op griep (die dodelijk kan zijn) meegenomen. Desinfecterende middelen helpen deze ziekte voorkomen, benadrukt Sedlak.