Hoewel Azië bekend staat om haar liefde voor pepers, is lang niet elke keuken of gerecht even pittig. Waar in Thailand de hot sauce Sriracha wereldberoemd werd en je gerust kunt zeggen dat van 'niet pittig' eten ook gerust stoom uit je oren komt, gebruiken ze voor menig Indonesisch gerecht überhaupt geen peper. En laten we vooral sambal niet vergeten, want als er van één smaakmaker veel variaties zijn is dat het wel. 

Daarbij gebruiken ze pepers en hot sauces niet alleen om een gerecht pit te geven, het zorgt namelijk ook voor onwijs veel smaak. Nu is het natuurlijk zo dat als iets té pittig voor is, je de ingrediënten bijna niet proeft. Maar zolang de juiste balans is gevonden, kun je de smaak van de pepers echt proeven en krijg je door dat er daadwerkelijk verschil onderling is. 

Tip: koop bij de toko of supermarkt twee verschillende pittige sauzen, bijvoorbeeld sambal oelek en Sriracha. Proef beiden bij hetzelfde gerecht en sta echt stil bij de smaak. Zo leer je op een makkelijke manier de verschillen proeven.