Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Natuurlijke suikers

De totale hoeveelheid suikers in het vernieuwde receptuur van rode kool en rode bieten bestaat alleen nog maar uit natuurlijke suikers. Zelfs die suikers  zijn volgens Hak lager dan bij de klassieke producten. Dit is belangrijk, want anders worden de beoogde gezondheidseffecten teniet gedaan, volgens Nicole Freid, directeur Innovatie & Marketing van Hak. 

Tientallen receptuurideeën 

"Het is Hak gelukt om uit tientallen receptuurideeën er uiteindelijk twee te vinden waarbij mensen tijdens de bereiding niet de behoefte hadden om zelf nog eens suikers en zout toe te voegen. Dat zou het paard achter de wagen spannen zijn'', aldus Freid. De groenten zijn op smaak gebracht met kruiden, specerijen en azijn. De rode kool bevat appels die van zichzelf minder zoet zijn dan die van de reguliere versie.

Ongemerkt gezonder

De inspanningen van Hak passen in de afspraken die voedselproducenten hebben gemaakt om hun producten minder zout, minder vet en minder zoet te maken. Door die afspraken is de Nederlandse voeding ongemerkt gezonder geworden, zeggen de levensmiddelenproducenten en supermarkten. 

Nog niet genoeg

Foodwatch vindt dat er op dat succes wel iets valt af te dingen. Het is nog niet genoeg, vindt de voedselwaakhond. Volgens Foodwatch trekken oud-minister Edith Schippers (Volksgezondheid), het RIVM en wetenschappers steeds dezelfde conclusie: de voedingsindustrie doet onvoldoende haar best. Het winkelschap ligt nog bomvol vet-, zout- en suikerrijke producten. 

© Hak