Brood staat namelijk structureel in de top 5 van meest weggegooide producten. Volgens EenVandaag gooiden we in 2016 dagelijks bijna 400.000 broden weg in Nederland. Jaarlijks worden er zelfs 127 miljoen broden weggegooid. Een groot deel hiervan wordt door bedrijven weggegooid, maar we gooien zelf ook geregeld brood weg.

Lees ook: Deze snack zouden Nederlandse snackbars ook op het menu moeten zetten

Je kunt brood normaal gesproken tussen de 2 en 4 dagen bewaren, als ze goed verpakt zijn. Na deze periode zal het brood wat droger worden en zal ook de smaak minder worden. Heb je geen moeite met het eten van droog brood, dan kun je het ruim een week bewaren. Maar met de volgende tips houd je je brood langer vers.

Wat kun je doen?

  • Stop het brood allereerst in een papieren zak en doe deze papieren zak vervolgens in een plastic zak. De papieren zak zal het vocht van het brood absorberen en de plastic zak zal ervoor zorgen dat het brood minder wordt blootgesteld aan lucht. Hierdoor zal je brood minder snel uitdrogen en oud worden.
  • Bewaar brood niet in de koelkast. Hier veroudert het brood namelijk sneller. Een broodtrommel blijft de beste locatie.
  • Niet alleen kou beïnvloedt hoelang je brood kunt bewaren, ook warmte speelt een rol. Bij hogere temperaturen zal het brood namelijk sneller uitdrogen. Bewaar brood daarom op een donkere plaats bij kamertemperatuur.
  • Als je brood echt lang wilt bewaren, vries het dan in. Doe dit zo kort mogelijk na aankoop, als het brood nog vers is. En vergeet niet gesneden brood in te vriezen. Dan kun je het snee voor snee ontdooien.