Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

1. Te veel suiker

Toen je ouders vroeger zeiden dat je geen suiker mocht eten voor het slapengaan, hadden ze een punt. Want hoewel suiker je niet hyperactief maakt - zoals zovelen denken -, kan het wel je nachtrust verstoren. Volgens onderzoek van American Academy of Sleep Medicine zorgt een koolhydraatrijk dieet met veel suikers voor een slechte nachtrust. Om je kans op nachtelijk waken te verkleinen, kies je er dus het best voor om je suikerinname te verminderen, en meer complexe koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten op het menu te zetten.

2. Te weinig vitamine D

Wist je dat de 'zonnevitamines' die je overdag opdoet, je ook 's nachts een handje kunnen helpen? Uit nieuw onderzoek dat verschenen is in het tijdschrift Nutritional Neuroscience, blijkt dat mensen die kampen met een slaapstoornis, sneller, langer én beter slapen als ze een vitamine D-supplement innemen. Veel mensen lijden aan een vitamine D-tekort, dus als je twijfelt laat je het best een bloedtest afnemen om uitsluitsel te geven. Blijkt dat je er meer van nodig hebt? Zet dan wat meer voeding op het menu die rijk is aan vitamine D zoals melk, kaas, eierdooiers en vette vis. Overleg anders met je arts of je een supplement kan innemen.

3. Te veel chocolade

Dat koffie boordevol cafeïne zit en dat je beter geen espresso meer kan drinken voor het slapengaan, is duidelijk. Maar wist je al dat er ook een heleboel andere voedingsmiddelen zijn waarin verrassend veel cafeïne zit? Denk aan verschillende soorten frisdrank, chocolade en zelfs voedingsmiddelen met een chocoladesmaak, zoals ijsjes en ontbijtgranen. Die kunnen genoeg cafeïne bevatten om je 's nachts wakker te houden. Controleer dus altijd het etiket en probeer deze lekkernijen niet meer voor bedtijd te consumeren.

Tips om 's nachts minder vaak naar het toilet te moeten

4. Te veel of te weinig water

Gaan slapen met een volle blaas is uiteraard nooit een goed idee, maar ook te weinig water drinken kan een negatief effect hebben op je nachtrust. Als je luchtwegen droog zijn, ben je namelijk geneigd om meer te snurken, wat niet alleen je eigen maar ook je partners nachtrust kan verstoren. Uitdroging kan er ook voor zorgen dat je 's nachts kramp krijgt in je benen. Probeer daarom overdag wel voldoende water te drinken, ongeveer 1,5 liter, maar beperk je in de uren voordat je naar bed gaat tot een glaasje.

5. Te weinig magnesium

Magnesium is niet alleen goed voor je botten, tanden en stofwisseling maar heeft ook een positieve invloed op je nachtrust. Ben je een slechte slaper, zet dan zeker meer voedingsmiddelen zoals peulvruchten, zalm, spinazie en andere bladgroenten op het menu om je magnesiumgehalte op peil te houden.

6. Te veel pikante voeding

Slaap jij ook altijd slecht na je maandelijks bezoekje aan je favoriete toko? Pittige voeding staat erom bekend dat het je nachtrust niet bevordert. Uit een Australisch onderzoek is gebleken dat mensen die 's avonds pikant eten, minder snel in slaap kunnen komen én vaker wakker worden 's nachts. Het blijkt ook dat de verhoogde lichaamstemperatuur die je krijgt van tabascosaus een oorzaak is van slecht slapen. Als je geen uren schaapjes wil tellen, laat je die pikante schotels 's avonds dus beter even links liggen.

7. Te veel slaapmutsjes drinken

Hoewel een glaasje wijn - of twee - je misschien sneller doet inslapen, doet alcohol niets goeds aan de kwaliteit van je slaap. Je nachtrust wordt meer onderbroken, je moet vaker naar het toilet en hoewel je in de eerste helft van de nacht beter slaapt, slaap je in de tweede helft net slechter. Als je 's avonds graag een glaasje drinkt, doe dat dan bij voorkeur bij het avondeten.