Want dat is er ook één om over naar huis te schrijven. Zuid-Afrika heeft een lange en pijnlijke geschiedenis van immigranten en slavernij. En meer dan waar dan ook is dit terug te zien in hun keuken. Invloeden en eetgewoonten zijn door de eeuwen heen meegenomen door kolonisten, immigranten en slaven uit Europa, Azië en andere delen van Afrika. Deze invloed van de geschiedenis vormen nu een interessante mix met de inheemse keukentradities van de huidige bewoners van het land.

Echte vleeseters

Vlees is een belangrijk onderdeel in de Zuid-Afrikaanse keuken. Het werd (en wordt nog steeds) gezien als luxe product en daarom gaat het in praktisch ieder gerecht dat op tafel gezet wordt. Maar maak je geen zorgen, ook wanneer je vlees liever laat staan, zijn er genoeg mogelijkheden in dit land, vegetarisch eten in Zuid-Afrika is méér dan droog brood en water.

BBQ à la braai

Omdat vlees zo belangrijk is in de Zuid-Afrikaanse cultuur, is het geen verrassing dat barbecueën hier een big thing is. Ze noemen het ook wel 'braai’ en maken er een waar feestje van! Vooral op feestdagen en met speciale gelegenheden wordt de braai aangestoken en mag iedereen meegenieten van de lekkerste vleessoorten, als boerewors (gedroogde worst) en sosatie (vleesspiezen).

Ook de braai kent een vega-kant: zo worden er ook vaak maïskolven op gegrild of een potjie (stoofpotje) op gemaakt. De gietijzeren potjie-pot claimt 'n plekje boven op de braai en wordt verwarmd door de hete kolen. 

Lees ook: Vegetarisch eten in Zuid-Afrika 

Miniatuurvoorbeeld

Pap: all day, everyday

Hoewel we in Nederland pap vooral als ontbijt eten, staat het in Zuid-Afrika de hele dag door op het menu. De basis van gekookt maïsmeel wordt ’s ochtends en ‘s middags met suiker en melk verrijkt en avonds als bijgerecht met een smakelijke saus of - hoe kan het ook anders – bij een mals stuk vleis gegeten.

 

Miniatuurvoorbeeld

De lekkerste wijnen 

Ook voor de wijn zit je in Zuid-Afrika helemaal goed. De eerste druivenstokken werd al lang geleden geplant door de Nederlanders, maar pas sinds de afschaf van de apartheid is de Zuid-Afrikaanse wijn ongekend populair in de hele wereld. Toch zijn de wijngaarden maar in een klein gebied van het land te vinden: dicht bij de Zuidwestelijke kust heeft het land het perfecte klimaat voor de teelt van de druiven.

Meer weten over de wijnteelt in Zuid-Afrika? Kijk vanaf 18 maart om 17:00, elke zondag naar De Wit Rosé & Roodtrip.

Miniatuurvoorbeeld

Zuid-Afrikaanse gerechten

Benieuwd naar nog meer gerechten uit de Zuid-Afrikaanse keuken? Bij een bezoekje aan het prachtige land mag je deze gerechten zeker niet overslaan!

Bobotie

Bobotie is ooit mee-geëmigreerd naar Zuid-Afrika, maar de afkomst is niet helemaal bekend. Komt het uit Azië of is het toch een afstammeling van onze Hollandse ovenschotel? De meningen zijn verdeeld. Dat neemt niet weg dat de Zuid-Afrikanen er inmiddels een smaakvol gerecht van hebben gemaakt. Bobotie bestaat uit gehakt, groenten en gedroogde vruchten, overgoten met melk en ei en gegarneerd met laurierbladen.

Miniatuurvoorbeeld

Biltong

Biltong is gedroogd vlees dat in kleine stukjes al tussendoortje wordt gegeten. Vlees dat hier vaak voor wordt gebruikt is rundvlees, maar voor de dare-devils onder ons: in sommige gevallen wordt er gekozen voor (hou je vast...) struisvogelvlees! 

Miniatuurvoorbeeld

Bunny chow

Geen zorgen: hoewel de naam anders doet vermoeden, komt er geen konijntje aan dit gerecht te pas. Bunny chow is een uitgehold (wit) brood, gevuld met een kruidige currysaus en diverse groenten. 

Miniatuurvoorbeeld

Chakalaka

Hou je wel van een beetje spicy? Dan is chakalaka perfect voor jou! Dit is namelijk een lekkere pittige saus met bonen, tomaat, ui en knoflook en wordt gegeten in combinatie met pap, brood of vlees. 

Miniatuurvoorbeeld

Melktert

De Zuid-Afrikaanse keuken heeft ook absoluut een zoete kant: ze kunnen trots zijn op hun heerlijke melktaart, ofwel melktert! Een zoete bodem gevuld met een romige vulling van melk, bloem, suiker en eieren. Snufje kaneel erop en... genieten maar. 

Miniatuurvoorbeeld

Koeksisters

Nog meer smaakvolle zoetigheid, deze koeksisters. De stukjes gevlochten deeg worden gefrituurd en daarna door een zoete siroop gehaald. De naam hebben ze te danken aan het Afrikaanse woord 'sis' wat frituren betekent. 

Miniatuurvoorbeeld