Nederlandse pannenkoeken en poffertjes

De good old pannenkoek wordt in Nederland liefst met een dikke laag stroop, opgerold en in stukjes gesneden, gegeten als lunch of diner. Maar stap je een pannenkoekenrestaurant binnen, word je verrast door de meest interessante keuzemogelijkheden op de menukaart. Hartige en zoete ingrediënten als spek, kaas, fruit, slagroom of rozijnen worden met de pannenkoek meegebakken of vlak voor serveren toegevoegd. Het kleine broertje van onze pannenkoek, het poffertje, wordt bedolven onder een laag poedersuiker en geserveerd met een smeltend klontje roomboter.

Miniatuurvoorbeeld

American pancakes

Het water loopt je al in de mond bij het zien van een flinke stapel fluffy American Pancakes, bedolven onder een plakkerige laag maple syrup en versierd met chocolade of vers fruit. Zeg daar maar eens nee tegen! Aan het pannenkoekenbeslag wordt bakpoeder toegevoegd, waardoor de pannenkoekjes gaan rijzen en dikker zijn dan de meeste varianten uit de rest van de wereld. In Amerika worden de pancakes vaak als ontbijt gegeten.

Miniatuurvoorbeeld

Franse crêpes

Als je door de romantische straten van Parijs slentert, kan je er niet omheen: op elke hoek van de straat vind je wel een tentje of foodtruck waar ze de lekkerste crêpes serveren. De Fransen toveren een dun beslag om tot flinterdunne pannenkoeken. Ze worden vervolgens opgevouwen gegeten met bijvoorbeeld poedersuiker, aardbeien of Nutella. Eén van de bekendste versies van de crêpe, is de Crêpe Suzette. De Franse pannenkoek wordt hierbij geserveerd met een heerlijke zoete saus van boter, sinaasappel en een likeur als Grand Marnier.

Miniatuurvoorbeeld

Oostenrijkse Kaiserschmarrn

De Kaiserschmarrn is in vergelijking met de andere pannenkoeken een lekker rommeltje op je bord, maar de smaak doet absoluut niet onder aan de andere creaties! Tijdens het bakken wordt de Kaiserschmarrn in stukjes gesneden met een pollepel of spatel. De pannenkoek wordt traditioneel geserveerd met pruimencompôte en poedersuiker, maar er bestaan vele variaties, bijvoorbeeld met rozijnen of kersen.

Miniatuurvoorbeeld

Russische blini's

De Russische blini’s lijken een beetje op onze Hollandse poffertjes. De basis ingrediënten zijn gist, ei, water en meel of griesmeel, maar de Russen versieren hun hapje graag met verschillende ingrediënten. Zo worden de kleine pannenkoekjes bij de thee gegeten met zure room, jam, honing, kwark of gecondenseerde melk, maar wordt het in andere gevallen ook wel geserveerd met bijvoorbeeld kaas, gehakt, gerookte vis of kaviaar.

Miniatuurvoorbeeld

Japanse Okonomiyaki

Ook aan de andere kant van de wereld weten ze weer een totaal eigen versie te maken van het mega populaire gerecht. Het basisbeslag wordt iets aangepast: bouillon van vis of zeewier, veel ei en nagaimo (chinese wortelsoort) zorgen ervoor dat de okonomiyaki in alle gevallen een hartige hap is. Meestal worden er nog vele andere ingrediënten toegevoegd die worden meegebakken of na bakken de pannenkoek versieren. Deze toevoegingen verschillen van kaas tot garnalen en van noedels tot groenten of rundvlees, maar in alle gevallen is deze Japanse pannenkoek een feestje om naar te kijken en natuurlijk... op te eten.

Miniatuurvoorbeeld

Vietnamese Banh Xeo

In tegenstelling tot de andere pannenkoeken is de Vietnamse Banh Xeo lekker krokant. Het beslag van rijstbloem, kokoswater en kurkuma wordt gefrituurd doordat je het bakt in een hete pan met een dikke laag olie. Vervolgens worden de pannenkoeken dubbelgevouwen en gevuld met verschillende hartige ingrediënten als buikspek, taugé, bosui en garnalen.

Miniatuurvoorbeeld