Verwijder de pitten uit de dadels en doe het vruchtvlees in een keukenmachine samen met de bloemsoorten, gemalen amandelen, het ei, een snufje zeezout en 70 ml water. Hak fijn tot een deegbal en kneed op een met bloem bestoven werkblad gedurende twee minuten.
Rol het deeg uit tot 1,5 centimeter dik en gebruik een ronde koekjesvorm met een doorsnee van 8 centimeter (een glas mag ook) om twee rondjes uit de snijden. Gebruik een vorm met een doorsnee van 3 centimeter (of het uiteinde van een rol keukenfolie) om in het midden gaatjes te maken. Rol het resterende deeg (ook het deeg uit het midden) uit tot een nieuwe lap en ga zo door totdat je vier donuts hebt.
Gaar de donuts in een grote pan met licht-kokend water gedurende vijf minuten en draai ze halverwege de tijd (voorzichtig) om. Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en verwarm hierin één eetlepel olijfolie. Giet de donuts goed af en leg voorzichtig in de koekenpan (pas op, dit kan spetteren). Bak ze 10 minuten onder regelmatig keren, zodat ze mooi krokant worden.
Voeg de bosbessen toe wanneer de donuts er mooi uit zien en verdeel hierover de honing. Beweeg de pan heen en weer gedurende een paar minuten zodat de bosbessen een heerlijke jam-achtige saus vormen. Voeg wanneer de donuts paars zijn gekleurd de yoghurt toe en verdeel het geheel over borden. Top met een beetje gemalen kaneel.
© Jamie Oliver Enterprises Limited (2016 Super food Family Classics) Photographer: Jamie Oliver.
Meld je aan en praat mee