De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

gezouten chocoladetaart

Breek de koekjes in stukken en leg ze in het bakje van de keukenmachine. Doe hetzelfde met de chocolade en maal samen tot kruimels.

20 min kooktijd
Gezouten chocoladetaart

Een recept van

Nigella Lawson

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Bodem

  • Breek de koekjes in stukken en leg ze in het bakje van de keukenmachine. Doe hetzelfde met de chocolade en maal samen tot kruimels. Voeg de boter en het zout toe en maal tot het mengsel samenklontert. Als je het met de hand doet, sla je de koekjes in een diepvrieszak met een deegroller tot kruimels, snijd je de chocolade fijn, smelt je de boter en mix je alles met het zout in een grote kom met een houten lepel of je handen.
  • Duw het deeg in de taartvorm en druk het goed aan bij de zijkanten en de onderkant, zodat de basis gelijk verdeeld is. Zet circa 1 uur in de koelkast of 2 uur als je koelkast vol is. Laat het niet langer dan een dag koelen, omdat de Oreo-bodem korrelig kan worden.

Vulling

  • Hak de chocolade fijn. Strooi de maïzena in een kom en klop de melk erdoor tot het glad is (ik vind het makkelijker om cups te gebruiken voor de vloeistoffen – in dit geval is de hoeveelheid melk hetzelfde als een Amerikaanse kwart cup en heb je 2 cups room nodig).
  • Giet de room in een sauspan met dikke bodem waarin alle ingrediënten passen en waarin geroerd kan worden zonder te morsen, voeg de fijngehakte chocolade toe, zeef de cacao erboven, voeg het espressopoeder, suiker, vanille-extract, olijfolie en zeezout toe. Zet het vuur medium tot laag en klop rustig – ik gebruik een kleine garde hiervoor, omdat ik geen luchtigheid in het mengsel wil, maar gewoon de klonten uit het mengsel wil houden – terwijl de room verwarmd en de chocolade begint te smelten.
  • Haal de pan van het vuur, klop de maïzena met de melk erdoor tot een glad mengsel, en zet de pan terug op een laag vuur. Blijf met een houten lepel roeren tot het mengsel dikker wordt, wat na circa 10 minuten zal gebeuren, maar wees erop voorbereid dat het iets langer of korter kan duren. Haal de pan tussendoor van het vuur, terwijl de blijft kloppen, zodat alles samenkomt, maar de room niet begint te koken.
  • Giet het mengsel in een wijde maatbeker of kom. Maak een stuk bakpapier nat onder de koude kraan, knijp het uit, verkreukel het bovenop het chocolademengsel en zet de kom circa 15 minuten in de koelkast. Het mengsel is nog warm, maar zal de juiste temperatuur bereiken zonder dat de bodem smelt.
  • Giet het mengsel in de taartvorm en zet een nacht in de koelkast. Laat het niet langer dan 24 uur in de koelkast staan, omdat de bodem dan zacht begint te worden.
  • Haal circa 10 minuten voor het serveren uit de koelkast. Haal de taart uit de vorm. Snijd kleine punten uit deze taart – de taart is rijk en zoet, en mensen kunnen altijd om meer vragen – en serveer met crème fraîche. Restjes kun je 4-5 dagen bewaren in de koelkast, maar de bodem zal wat kruimelen.

Dit recept zie je terug in de gloednieuwe serie Simply Nigella

Relaxt, inspirerend en om te watertanden: in Simply Nigella zie je dat we ons beter kunnen voelen door wat we eten en hoe we koken. Met haar recepten en tips lukt het je om makkelijker en minder gestresst in de keuken te staan. Energy bars, simpele hoofdgerechten, prachtige taarten en gebak: in elke aflevering zie je onweerstaanbare gerechten.

Zoals Nigella zegt: “It’s all about the ease and comfort food. It’s also about the process of cooking itself – showing how it can provide pleasure and calm in an ever more stressful world.”

Christmas Special
Vier kerst met Nigella! Tijdens een uur durende special krijg je een kijkje in haar kerst-keuken. Feestelijke gerechten die makkelijk te maken zijn, dat is de insteek. Verschillende bijgerechten, maar liefst drie taarten als dessert, soep, koekjes en een recept

voor de restjes van de ham… Het komt allemaal voorbij in de Simply Nigella Christmas Special.

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker