De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

chili con carne

Chili con carne is een makkelijk, vullend gerecht met vlees en bonen. Dol op chili con carne en op zoek naar een lekker en simpel recept? Deze versie staat al binnen 30 minuten op tafel.

30 min kooktijd
Chili con carne Recept

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Voor extra smaak voeg ik naast gehakt ook zo'n 75g chorizo toe aan mijn chili con carne. Deze Spaanse, kruidige worst dankt de rode kleur aan paprikapoeder. Chorizo toevoegen kan je vergelijken met aanfruiten van ui. Het geeft nét dat extra beetje smaak.

Bereidingswijze

Stappenplan

  1. Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Verwijder de zaadlijst uit de peper uit snijd in kleine stukjes. Verwijder de zaadlijst van de paprika en snijd in blokjes. Verwijder het vel van de chorizo en snijd in blokjes.

  2. Verhit olie in een pan. Fruit de ui, knoflook en chorizo. Voeg het gehakt toe en rul dit op hoog vuur.

  3. Voeg het gehakt toe en rul op hoog vuur. Voeg de tomatenpuree, peper, chilipoeder en rode paprika toe en bak kort mee.

  4. Voeg de gepelde tomaten toe. Laat de saus circa 20 minuten met de deksel op de pan zachtjes koken. Roer af en toe door.

  5. Snijd de koriander fijn. Pers de limoen uit en meng met de zure room. Voeg de helft van de koriander toe. Breng op smaak met zout, peper en chilipoeder.

  6. Spoel de kidneybonen af onder de kraan en laat uitlekken. Voeg toe aan de pan en verwarm voor circa 5 minuten.

  7. Breng de chili con carne op smaak met zout, peper en chilipoeder. Garneer voor het serveren met de gehakte koriander.

    Geen fan van koriander? Peterselie is een hele goede vervanger. 

Hoe maak ik de lekkerste chili con carne?

Een goede saus is dé basis voor een goede chili con carne. Om de saus een extra rijke smaak te geven voeg je een blokje pure chocolade toe. Dit geheime ingrediënt brengt de smaken perfect in balans. Vooral een goede tip wanneer je jouw chili zonder carne eet.

Miniatuurvoorbeeld

Welke bonen zijn het lekkerst in chili con carne?

In chili con carne wordt vaak een mix van bonen gebruikt. Rudolph heeft een voorkeur voor kidneybonen. "Kidneybonen zijn lekker stevig en hebben een lichtzoete en bijna vlezige smaak. Dat is niet alleen heel lekker maar zo heeft je chili con carne een goede bite."

Rudolph van Veen

Wat kan ik het beste serveren bij chili con carne?

Zelfgemaakte nacho's zijn dé grote aanrader om te serveren bij chili con carne. Dat doe je supersimpel door tortilla's in driehoeken te snijden en goudbruin te frituren op 180 °C. Liever geen gefrituurd bijgerecht? Rijst, tortilla's of brood zijn ook erg lekker bij het gerecht 

Miniatuurvoorbeeld

Wil jij je gezin gevarieerd, lekker en gezond te eten geven? Weet jij soms ook niet meer wat je nu weer klaar moet maken voor het avondeten? Wil jij ook binnen een half uurtje een smakelijk gerecht op tafel hebben staan? Houd je niet van dure en ingewikkelde ingrediënten? Of kan je wel wat kooktips gebruiken?

Kijk dan naar De Makkelijke Maaltijd waarin 24Kitchen-chefs Hugo, Miljuschka, Roberta, Danny en Estée je helpen met heerlijke recepten voor de doordeweekse maaltijd. Altijd gezond, snel en lekker! 

Kan je niet wachten tot de volgende uitzending? Doe dan hier meteen inspiratie op voor meer makkelijke recepten

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

4 reacties

Ik weet dat dit recept lekker is, ik ben geen geweldige kok en keek graag naar het filmpje wat er vroeger bij zat. Die mis ik nu of zie ik niet. Verder top. Groetjes JW
Jan-Willem Kreuger
26-03-2023
Ik bak in ieder geval 2-maal het gehakt (zowel in stap 2 als in stap 3).
En binnen 30 minuten op tafel? Echt niet als je de voorbereidingen ook meetelt.
Verder... lekkere chili con carne.
Karin Kaptein
15-10-2023
Lekker recept, even een keer een andere chili con carne. De zure room met limoen zorgt voor frisheid. Ik heb wel de koriander weggelaten omdat wij dat niet lusten. En ik heb het dubbele aan chorizo in het gerecht gedaan. Dit vond ik toch te overheersend en te veel dus ik zou de 75g echt aanhouden.
Michelle Steenbeek
14-11-2023
lekker
Theo Maes
02-03-2024

Ook lekker