De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

arlettes

Arlettes zijn ongelooflijk lekkere koekjes gemaakt van bladerdeeg. Hoe je dit zelf kan maken, laat Hidde uitgebreid zien.

120 min kooktijd
Arlettes

Een recept van

Hidde de Brabander

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Arlettes zijn ongelooflijk lekkere koekjes gemaakt van bladerdeeg. Hoe je dit zelf kan maken, laat Hidde uitgebreid zien. 

Deeg
Maak een kuiltje in de bloem en meng in het kuiltje de boter, water en zout. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed tot een soepel deeg. Rol het deeg uit tot een lange plak van 15x40 cm en beleg tweederde van het deeg met plakken koude boter. Zorg dat er een randje vrij blijft. Vouw het deeg in drieën op zodat de boter goed verpakt is. Rol het deeg wederom in de lengte uit en herhaal het vouwen. Laat het deeg circa 1 uur in de koelkast opstijven en herhaal dit nog eens.
Rol het gevouwen deeg uit tot een plak van circa 2 millimeter dikte en circa 25x 40 centimeter breed. Snijd tot een strakke rechthoek. Laat het deeg circa 10 minuten rusten. Ris de tijm. Bestrijk de deegplak dun met los geklopt eiwit, bestrooi met de rietsuiker en de tijm. Zorg dat je een rand aan de lange kant circa 1 centimeter vrijlaat. Rol het deeg strak op. Begin bij de bedekte kant en rol het deeg in de lengte op in de richting van de vrijgehouden rand. Bestrijk de vrijgehouden rand met eiwit. Rol strak op in plasticfolie en leg circa 1 uur in de vriezer tot deze mooi stevig is. 

Arlettes
Verwarm de oven voor op 190°C. Snijd de rol in plakken van 1 centimeter dik. Rol ze uit tot ze 1 millimeter dik zijn, gebruik zo min mogelijk bloem om uit te rollen. Keer elke keer het deeg zodat je een mooie ronde vorm krijgt. Leg de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met bakpapier en een bakplaat. Bak ze in circa 15 minuten krokant. 

Mandarijndip
Snijd de schil van de mandarijnen. Snijd de partjes uit de mandarijnen boven een pan. Knijp de mandarijnen goed uit zodat al het sap in de pan zit. Voeg de 250 gram suiker toe aan de mandarijnen. Meng de 25 gram suiker met de pectine. Meng door de kokende mandarijnen en breng aan de kook. Kook boven de 105°C. Voeg al roerend het citroenzuur toe, roer goed door en laat afkoelen. Roer de mandarijndip even door voor het serveren.

Serveren
Serveer de madarijndip bij de arlettes.

Patisserie om je tanden in te zetten! Hidde de Brabander neemt je mee in de wereld van patisserie en daagt je uit om van en basisrecept iets bijzonders te maken. Van basisrecept tot pronkstuk: patisserie voor iedereen!

In De Brabander Bakt laat patissier Hidde de Brabander je elke keer een basisrecept zien. Van meringue tot botercrème en van bladerdeeg tot chocolade. 

Na het basisrecept gaat Hidde aan de slag en maakt hij een spektakelstuk. Denk aan een prachtige macarontaart, soufflés van kwark en chocoladerepen.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker