Nieuws

Zwangere vrouwen met déze gewoonte hebben meer kans op kinderen met obesitas type 2

Tijdens de zwangerschap is het logisch dat vrouwen aankomen, gemiddeld tussen de 10 en 15 kilo. Toch doen vrouwen er volgens Chinees onderzoek goed aan om de gewichtstoename enigszins te beperken. Buitensporige gewichtstoename leidt namelijk tot zware baby’s en ook diabetes zou op de loer liggen voor deze kinderen.

In 2008 werd al bekendgemaakt dat de kans ruim twee keer zo groot is op een zwaardere baby als vrouwen meer dan 18 kilo aankomen tijdens hun zwangerschap. De studie volgde 41.540 vrouwen die tussen 1995 en 2003 bevallen waren van één kind in Washington, Oregon en Hawaii. Vervolgens werd gekeken hoeveel vrouwen meer dan 18 kilo aankwamen en of hun baby's meer dan 4 kilo wogen, wat het geboortegewicht van een zware baby is. Hieruit bleek dus dat bij vrouwen die tijdens de zwangerschap te veel aankwamen de kans groter was op een zware baby.

Lees ook: Opgelet: dit doet gember met je lichaam >

Grotere kans op diabetes

Nu hebben Chinese onderzoekers gekeken of buitensporige gewichtstoename tijdens de zwangerschap ook leidt tot een grotere kans op diabetes bij de kinderen. De onderzoekers bestuurden daarvoor de gegevens van vrouwen gedurende hun zwangerschap en van hun kinderen als die 7 jaar werden. Hieruit bleek wederom dat kinderen van vrouwen die te veel aankwamen, gemiddeld zwaarder waren, maar ook vaker te maken hadden met een insulineresistentie. Volgens het Diabetesfonds is insulineresistentie vaak een aanloopje tot diabetes.

Lees ook: 'De omgang met ons voedsel is compleet doorgeslagen' >

Niet blind vertrouwen

Toch moeten de conclusies uit het nieuwe onderzoek met een korreltje zout genomen worden. Tijdens de studie is namelijk geen rekening gehouden met andere factoren die van invloed kunnen zijn. Het is wel van belang om bewust bezig te zijn met drank, voeding en beweging tijdens zwangerschap.