Nieuws

Wereldwijde voedsel revolutie dag

Aanstaande zaterdag is het Food Revolution Day. 24Kitchen-chef Jamie Oliver roept iedereen op deel te nemen aan dit wereldwijde evenement, waar aandacht wordt geschonken aan gezond en eerlijk eten.

Meer mensen sterven aan overgewicht dan aan honger. Jamie Oliver ziet het als een groot probleem dat mensen niet meer weten hoe ze moeten koken. Kinderen weten niet meer hoe verse groente eruit ziet en drinken vaak het liefste frisdrank. Dit komt onze gezondheid natuurlijk niet ten goede. Koken met verse, echte producten toont liefde voor degene met wie je eet: dat is pas gezond!

Op de Food Revolution Day worden wereldwijd acties georganiseerd die gezond eten onder de aandacht brengen. Er zijn onder andere kooklessen, workshops tuinieren en markten. Je kunt ook zelf een actie te organiseren. Duizenden mensen uit 45 landen doen al mee. Kijk voor meer informatie op deze website van Food Revolution Day.

(de tekst uit het filmpje vrij vertaald)
Stel je eens voor dat je in een wereld leeft waar meer mensen overlijden aan overgewichtgerelateerde problemen dan aan oorlogen, dan aan moorden, of zelfs drugs, alcohol en roken bij elkaar. Een wereld waarin diabetes de grootste doodsoorzaak is. Stel je eens voor dat je in een wereld woont waar diabetes meer dan 200 biljoen dollar kost. Een wereld waar producenten en fabrieken kunstmatig ingrediënten toevoegen aan eten zonder dat je er ook maar iets vanaf weet, zodat ze er zelf meer geld aan verdienen. Een wereld waar meer dan 43 miljoen kinderen lijden aan obesitas. Ze krijgen fastfood in de schoolkantine en zodra ze school verlaten kunnen ze zelfs de meest simpele groenten niet meer herkennen.

Het is tijd voor verandering. Als jij er om geeft, dan moeten ze er wel om geven. Gezoete melk wordt vervangen voor verse melk op 650.000 scholen per dag. Zowel de Verenigde Staten als Engeland strijden voor hogere voedingsnormen voor schoolvoeding. McDonalds, Burger King & Taco Bell verwijderen zogenaamd roze slijm uit hun rundvlees.

Als we allemaal een klein beetje bijdragen kunnen we een groot verschil maken. 

Dit is hoe het werkt: Ga naar een event of organiseer er zelf een. Zo kun je jouw kennis overdragen aan vrienden, familie en kennissen. Als we allemaal onze stem laten horen voor een betere voedselindustrie dan moeten ze wel veranderen. Hoe geweldig zou het zijn als we voedingsleer terugkrijgen in het schoolsysteem? Doe mee op 19 mei, food revolution day!