Nieuws

Vlaardingse ijsmaker introduceert de meest bijzondere ijssoorten

De Vlaardingse ijsmaker Jan Hijmans is befaamd om zijn vreemde smaken, zoals takkentheeijs. In zijn ijszaak Melbalino maakt hij de meest bijzondere creaties die je je maar kan voorstellen. 

Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Het is één van de zeldzame zekerheden in het leven: de lente begint en Hijmans onthult zijn nieuwste ijssmaak. Augurkenijs, bijvoorbeeld. Of schoolkrijtijs. Of takkentheeijs, zijn nieuwste 'grapje'. "Klanten vragen regelmatig wanneer mijn volgende smaak komt.'' 

De Vlaardinger staat bekend om zijn experimenten, waar hij doorgaans veel aandacht voor krijgt. Hij moet ook wel: Vlaardingen kampt met flinke leegstand, de klandizie neemt af. Daarbij opende in 2014 een nieuwe ijssalon aan de Westhavenplaats. "Sindsdien moeten we de koek onder drie, in plaats van twee, zaken verdelen.''

Taboe

Hijmans wijst graag naar de verse aardbeien die klaarliggen voor het aardbeienijs en praat honderduit over de ietswat matte kleur van zijn 'bananenijsje'. Kleur- en smaakstoffen zijn voor hem taboe.

Voor zijn smurfenijs gebruikt hij bijvoorbeeld spirulina, dat komt van een alg en zorgt voor een blauwe kleur. Met een lach vertelt hij een anekdote: "Ik heb eens een jongetje in de zaak gehad en hij zei: 'Mam, het smaakt echt naar banaan.' Dat vind ik fantastisch.''

De trots van de Vlaardinger, die 26 jaar geleden een ontevreden zwemleraar was, is zijn Italiaanse ijsmachine. Een ouderwetse, overgekomen uit Bologna. 

Cowboys

Hijmans wil onderstrepen dat het maken van ijs 'vakmanschap' is. Van 'cowboys', ondernemers met meerdere filialen vol fabrieksijs, moet hij niks hebben. "De jongens die voor het grote geld gaan. Dat gaat me aan het hart. IJs maken is een ambacht. Ik doe dit nu 29 jaar en nog steeds leer ik bij.''

Maar hij is alleen, en 'net wat minder slim' dan die 'snelle jongens'. Dat betekent hard werken, veel reclame maken. Ook op Facebook, waar Hijmans zijn ijszaak Melbalino 'de huiskamer van Vlaardingen' noemt. "Ik ben jaren veel te bescheiden geweest.''

Uniek zijn is altijd het streven van de ijsmaker, wiens best verkochte smaak iron cookie dough - ijzerkoekjes - is. "Ik wil altijd dingen maken die nog niet bestaan. Mijn andere criterium: je moet met je ogen dicht kunnen proeven welke smaak het is. Als me dat lukt, ben ik klaar.''