Nieuws

Tentoonstelling: De wereld op je bord

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe belangrijk de scheepsvaart was én is voor de producten die op ons bord liggen? Maar liefst 90% van al het eten op ons bord is van over de hele wereld per schip naar Nederland gekomen. ‘Typische’ Hollandse gewoontes en gerechten, zoals een bakkie pleur en stamppot, hebben wij te danken aan scheepslieden die de wereld rondreisden en in aanraking kwamen met nieuwe producten. De tentoonstelling De wereld op je bord in het Maritiem Museum in Rotterdam vertelt het verhaal van verschillende exotische ingrediënten, die inmiddels bijna dagelijks op ons bord belanden.

Tentoonstelling en familiespel in een
Tijdens deze interactieve tentoonstelling gebruik je al je zintuigen om de herkomst van koffie, cacao, aardappels, specerijen, rijst, pinda’s, sinaasappelsap en bananen te ontdekken. In het midden van de ruimte ligt een scheepvaartspel, waar je met je familie alle opdrachten uit het informatieboekje van het museum kunt uitvoeren. Het volgeschreven boekje mag je na de tentoonstelling mee naar huis nemen.

 

Gedekte tafels en voedselkunst
Schuif tijdens de tentoonstelling aan bij een van de gedekte tafels die om het spel staan. Hier kun je vragen beantwoorden over de ingrediënten. Aan de muren vind je per product informatie, leuke weetjes en video’s over bijvoorbeeld de verbouwing en verwerking. Ruik de ingrediënten en bekijk de eerste recepten met deze ingrediënten in antieke kookboeken. Verder is de tentoonstelling aangevuld met mooie schilderijen en objecten, zoals het ‘Stilleven met aardappels’ van Vincent van Gogh, zeldzaam keukengerei en een 3D-schip met de hand gemaakt van kruidnagels.

 

‘De wereld op je bord’-tentoonstelling is te zien tot 7 september 2016. Meer informatie vind je op de website van het Maritiem Museum.