Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Video over lijmvlees

'Walgelijk', ‘smerig’ en ‘echt zo goor'. De verontwaardiging is groot op Facebook, waar de Keuringsdienst van Waarde het bericht over het lijmvlees plaatste. Op het bericht kwamen meer dan driehonderd reacties en de video werd 56.000 keer bekeken. 

Wat veel mensen niet weten, zo laat de video zien, is dat biefstuk, schnitzel, plakken zalm en carpaccio bestaan uit stukjes vlees. Dat hoort ook op het etiket te staan. In de vleesfabriek worden de resten bij elkaar geperst. Om het aan elkaar te lijmen worden twee stoffen gebruikt: fibrinogeen en trombine. Het zijn dezelfde stoffen die ervoor zorgen dat je bloed stolt als je een wondje hebt.

Lees ook: De lekkerste koolhydraatarme recepten

Biefstuk

Soms is met het blote oog te zien dat je geen vlees van één stuk op je bord hebt. Maar biefstuk is zo goed geplakt, dat het net echt lijkt. ''Ik word er een beetje misselijk van!'', reageert Michelle Veenstra. ''Het idee dat verschillende stukken vlees met een middeltje aan elkaar geplakt wordt... verspilling kan je ook op andere manier tegengaan. Door het gewoon te verkopen zoals het is. Van kleine stukjes biefstuk kan je prima gerechten maken. Nu ik dit weet denk ik 10 keer na voordat ik biefstuk koop, bah!''

Lees ook: Laat je niet verleiden door deze 'geheime' trucs van supermarkten >

Veiligheid 

Voor veel mensen extra reden om geen vlees meer te eten. Of alleen nog maar naar de slager te gaan. Maar niet iedereen walgt van het procedé: het is goed om alles van het dier te gebruiken, betogen facebookgebruikers. Dat is beter dan weggooien. Het is niet gevaarlijk om plakvlees te eten, zo laat Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum weten. ''De lijmstoffen zijn vaak natuurlijke fosfaten die de stukken vlees aan elkaar hechten. Het is veilig.”

Van der Ploeg maakt een kanttekening. ''Je moet ‘lijmvlees’ goed gaar bakken en helemaal doorbakken. Omdat het niet meer één stuk vlees is, kunnen er bacteriën in de binnenkant van het vlees zitten. Bij biefstuk uit één stuk vlees is dat niet het geval, daar zitten de bacteriën bijna alleen aan de buitenkant.”