Nieuws

Proef de Texelse keuken

Voor de opnames van de Zomer Special en Zon, Salade & BBQ waren de 24Kitchen chefs in Texel. Zij ontdekten daar lokale producten en specialiteiten en toverden die om tot heerlijke gerechten die je in hun programma’s voorbij ziet komen. Ontdek wat het grootste Waddeneiland van Nederland allemaal voor heerlijks te bieden heeft van land en uit de Waddenzee.

Weetjes over Texel

  • Texel was tot 1170 verbonden met het vaste land. Door een tijdelijke opwarming van het klimaat ontstond een grote overstroming – de Allerheiligenvloed – en werd Texel een eiland.
  • Het schapenras ‘de verbeterde Texelaar’ is in de 19e eeuw voortgekomen uit een kruising tussen de Texelse pielsteert en – dit schaap kon brak water (zoutachtig water) drinken – en drie Engelse rassen.
  • De Texelse vloot vist voornamelijk op platvis, een klein deel vangt kokkels en vijf schepen vissen op garnalen. In de zomer kun je zelf meevaren met een kotter om je eigen maaltijd garnalen te vangen.
  • In 1415 verleende graaf Willem VI van Holland, Zeeland en Henegouwen stadsrecht aan het 'lant van Texsel'. Texel is daarmee in oppervlakte de grootste stad van Nederland.

Asperges en meer verse groenten
Het zilte zeeklimaat heeft een gunstig effect op heel veel verse groenten die op Texel groeien. Het witte goud groeit door dit klimaat langzaam, en daardoor is het een extra malse delicatesse. Andere veel geteelde groenten zijn aardappels, artisjokken, shiitakes, zeekraal, lamsoor en ijskruid.

Wereldberoemd: Texels lam
Lamsvlees is mals, sappig en heerlijk in combinatie met tijm, rozemarijn en honing. Het Texels lam van schapenras ‘Texelaars’ wordt wereldwijd geroemd om het kwalitatief goede vlees. Lamsbout, -schouder, -burgers, -koteletten… Op meerdere boerderijen in Texel is dit vlees verkrijgbaar. De wol wordt gebruikt voor bijvoorbeeld verantwoord bont en dekbedden. Naast lamsvlees wordt er op meerdere plekken ook van alles gemaakt van zachtromige schapenmelk, zoals (rauwmelkse) kaas en zelfs bonbons!

Zeeschatten uit de Waddenzee
De Waddenzee is zo bijzonder dat het op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Je kan het eiland dan ook eigenlijk niet verlaten zonder te hebben wadgelopen. Gewoon je broek oprollen en op blote voeten (of met kaplaarzen) door het water lopen. Op het wad en in de Waddenzee kun je ook nog eens heerlijke zeevruchten vinden, zoals oesters, garnalen en kokkels. Waddenzeekokkels mogen niet meer mechanisch worden geoogst. Alleen het ‘handkokkelen’ is nog beperkt toegestaan. Tussen de 5 en 7 centimeter onder de modder kun je kokkels vinden. Een andere zeeschat: lamsoor, aan de kust vind je hier bosjes bij elkaar. Dichter bij de natuur kan je bijna niet zijn!

Lokale bieren en dranken
Dit is heel wat anders dan de schapenmelk die overal op het eiland verkocht wordt. Het witbier Texels Skuumkoppe is favoriet bij de eilanders, en ook op het vaste land een populair zomers biertje. Ook andere lokale dranken zijn verrassend lekker, zoals Texelse gin, Zeeschuimer Loodsbier en kruidenbitter Juttertje.