Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

1. Eet meer eiwitten

Eiwitrijke maaltijden helpen je verlangen naar suiker te onderdrukken. Daarbij geven ze je een voldaan gevoel waardoor je automatisch minder snel naar zoetigheden snakt.

2. Vermijd kunstmatige zoetstoffen 

Helaas pindakaas, ook kunstmatige zoetstoffen gaan niet helemaal vrijuiit. Want of je nu suiker of kunstmatige zoetstoffen gebruikt, de zoetkracht blijft gelijk. Door over te schakelen op lightproducten zal je drang naar zoetigheid dus niet verminderen.

3. Elimineer stap voor stap

Ga niet meteen voor een cold turkey benadering, maar bouw je suikerinname geleidelijk aan af. Pak daarbij eerst je grootste zoete gewoonte aan. Als chocolade dus je zwakte is, probeer die dan eerst te elimineren en daarna pas de rest. Op die manier maak je het jezelf net iets makkelijker waardoor je niet zo snel zal opgeven.

4. Denk na over waarom je zin hebt in zoet

Probeer elke keer dat je verleid wordt niet meteen of zonder na te denken naar je zoete levensgezel te grijpen, maar sta even stil bij waarom je er zoveel zin in hebt (stress, honger, etcetera). Alleen al door even na te denken over de situatie laat je je minder snel gaan. Ook ademhalingsoefeningen, mediteren en yoga kunnen soelaas bieden als je suikerdrang te kop opsteekt.

5. Wees geduldig

Als je suiker schrapt uit je voedingspatroon, weet dan dat het normaal is dat je dagen tot zelfs weken erna nog steeds zin hebt in zoet. Geef jezelf minstens drie tot vier weken en je zal zien dat verlangen naar suiker stilletjes aan verdwijnt.