Nieuws

Lokaal lekker Lapland

Voor Winterkost en de 24Kitchen Christmas Special reisden de chefs naar Fins Lapland. Waarom daar? Nergens beter kom je in de kerststemming dan in het beeldschone, sprookjesachtige winterlandschap. Maar ook de keuken van Lapland is interessant om te verkennen!

Aanbod van de natuur
Lapland is het noordelijke gedeelte van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Dicht bij de poolstreek dus, en dat betekent lange, koude en donkere winters. De Saami, de oorspronkelijke bewoners van de regio, leven van rendier, wilde mossoorten en andere opbrengsten uit de bossen. Tegenwoordig is vooral de invloed van de Scandinavische landen goed waarneembaar in de keuken, maar nog steeds geldt dat het aanbod van de natuur voor een groot deel het menu bepaalt.

Rendiervlees
Het zijn prachtige dieren om te zien, en het wilde vlees is bovendien erg smaakvol. Je kunt het vergelijken met hertenvlees. In Lapland wordt rendier op verschillende manieren bereid. De filets worden rood geserveerd als bijzondere biefstukken. Ook gestoofd rendiervlees en gebakken lever zie je vaak terug op de menukaart. Gerookt en/of gedroogd vormt het een heerlijke, eiwitrijke snack. Rendiervlees eten is een culinaire ervaring die je qua smaak altijd zal bijblijven. Het vlees is wild en daarom van uitstekende kwaliteit en bovendien laag in het vetgehalte en rijk aan vitamine E.Bessen
In de zomer gaat de zon niet onder en krijgen velen bessensoorten de kans te groeien tot kleine, maar hele smaakvolle vruchten vol vitamine. Er komen in het wild vele variëteiten voor, die nergens anders ter wereld groeien en dus ook geen Nederlandse naam hebben, zoals de lakka, die lijkt op een oranje braam. Van de bessen worden jams, sauzen, sappen en likeuren gemaakt. Ook in hartige gerechten worden veel bessensoorten gebruikt. Zeker met wild vlees zorgt dit voor een mooie fris-zoete combinatie.

Vis
Reizend door Lapland geniet je van vele prachtige meren. Niet gek dat in een land dat voor een groot deel uit water bestaat veel vis wordt gegeten. IJsvissen is een fantastische manier om op avontuurlijke wijze de maaltijd voor te bereiden. Inheemse vissoorten worden direct bereid, kakelvers dus, vaak in zijn geheel met een rustige garing: dat levert ongekend zacht visvlees op.

Zoete broodjes
Als je op het vliegveld aankomt, bij het ontbijtbuffet, in de supermarkt of in koffiezaakjes: het valt op dat zoete deeggerechten overal verkrijgbaar zijn. De Lappen drinken ontzettend veel (filter)koffie: dat houdt ze warm en wakker op donkere dagen. En daarbij wordt heel veel heerlijks uit de oven getoverd. De zoete broodjes zijn vaak op smaak gebracht met kaneel en lokale bessen.Lekker lokaal
Als je in Lapland bent, is er veel te proeven. Bovenstaande producten ga je zeker tegenkomen, maar er is meer: elandvlees, berenvlees (zeldzaam en dus kostbaar), lokale kazen en wilde paddenstoelen zijn slechts enkele voorbeelden. Je kunt er zeker van zijn dat je eerlijke, pure smaken krijgt voorgeschoteld met ingrediënten van ontzettend hoge kwaliteit. De gerechten zijn stevig en ongecompliceerd: troostend na een lange dag buiten. En een stuk minder ongezond dan je ze gewend bent uit andere wintersportgebieden

 

Trek gekregen?

Een bezoek aan Lapland is een ervaring die je nooit zult vergeten. Deze bestemming is perfect voor iedereen die van avontuur, natuur en lekker eten houdt. Wil je net als de chefs van 24Kitchen verblijven in een van de meest sprookjesachtige plaatsen ter wereld? Het dorpje Levi is een aanrader. Alle activiteiten uit het programma Winterkost spelen zich hier in de buurt af. Bovendien kun je hier terecht voor vertier op de piste en zie je wellicht het noorderlicht. Kijk op de site van Levi Center Hullu Poro voor de beste accommodatie.