Nieuws

Kerstpakketten voor mensen die het echt verdienen

Genieten met een goed gevoel: dat is wat ons betreft het motto van deze kerst. Daarom gaven we jullie de mogelijkheid om iemand die het echt verdient in het zonnetje te zetten met een heerlijk kerstpakket, vol Fairtrade-producten.

Honderden brieven kwamen binnen. We hebben dagen nodig gehad om alle ontroerende verhalen te kunnen lezen. De brieven beschreven emotionele situaties, heldendaden, groot verdriet en enorme trots. Moeilijk kiezen, maar uiteindelijk selecteerden wij drie brieven die helemaal aansloten bij onze kerstgedachte.

Zo gingen wij langs bij Mariska en haar twee prachtige kinderen Dylan en Yorel. Eerder dit jaar hebben zij een verschrikkelijk auto-ongeluk gehad, waarna voor Mariska een maandenlange herstelperiode in het ziekenhuis aanbrak. De kinderen werden opgevangen door twee ontzettend lieve oma’s. De hele klas van Dylan leefde mee en vond dat de twee oma’s wel een kerstpakket hadden verdiend, omdat zij zo lief waren geweest. Er kwamen meerdere brieven binnen van schoolgenootjes die hetzelfde beschreven: de oma’s van Dylan en Yorel zijn echte helden! Toen zij het pakket in ontvangst namen, waren ze erg vereerd, maar vooral heel blij dat Mariska nu weer eindelijk thuis is om dit samen mee te maken. En natuurlijk trots op Dylan, want hij had deze verrassing niet verklapt!

Het volgende pakket had bestemming Bilthoven, waar Wan-Ho en Yuen wonen. Hun vriendin Mirjam schreef een brief, waaruit al snel duidelijk werd hoe bijzonder dit stel is. Terwijl ze het zelf niet breed hebben, zijn ze de Soepbus begonnen: een initiatief om dakloze jongeren uit Utrecht van een kop heerlijke, versgemaakte dampende soep te voorzien. Eten verbindt. Helaas is de bus nu even niet actief door persoonlijke omstandigheden. Wij hopen dat dit kerstpakket een goede opsteker is en dat Wan-Ho en Yuen snel weer aan de slag kunnen met hun geweldige liefdadigheidswerk.In Doetinchem kwamen we thuis bij Els. Haar zus Annette schreef ons dat dit pakket echt iets voor Els is: zij is vrijwilliger bij verschillende instanties, terwijl ze zelf het niet breed heeft. Op bijzondere manier knoopt ze de eindjes aan elkaar. Bijvoorbeeld door groenten in eigen tuin te kweken: zo kan ze toch gezond en onbespoten eten. Els is verder milieubewust: ze doet alles op de fiets, zelfs in het gure Hollandse weer. Maar het allerbelangrijkste: in moeilijke familieomstandigheden sprong Els bij en nam haar schoondochter met twee kleinkinderen plus de honden en katten in huis toen het nodig was. Els was zeer verrast en begon meteen het pakket uit te pakken, glunderend om de heerlijke spullen en mooie kerstattributen die ervoor gaan zorgen dat ook zij, ondanks een krappe portemonnee, gaat genieten van smaakvolle feestdagen.

Wij bedanken iedereen voor de prachtige, ontroerende brieven. De moeite die erin zit en het feit dat er honderden mensen zijn die echt een mooi pakket verdienen, zegt een hoop. Iets voor een ander doen: dat is genieten met een goed gevoel.

Nieuwsgierig naar de Fairtrade-producten? Lees er hier verder over of bekijk ons programma Fairplate.