Nieuws

Hoe vier jij kerst? 24Kitchen onderzocht het!

24Kitchen heeft een uitgebreid onderzoek laten uitvoeren over de gewoontes van Nederlanders in de feestelijke maand december. In aanloop naar onze feestdagen-programmering en aandacht voor de kerst, waren we erg nieuwsgierig naar de manier waarop men deze feestdag eigenlijk viert. Lees hieronder de resultaten.  

 

Mannen en kinderen in de keuken
De meerderheid van de Nederlandse mannen (58%) gaat dit jaar tijdens de feestdagen aan het werk om het kerstdiner te bereiden. In het dagelijkse leven is de vrouw vaak nog alleen verantwoordelijk voor het avondeten, maar met kerst staan ook hun partners in de keuken. Bovendien dragen ook de kinderen hun steentje bij. De helft van het kroost doet de aankleding van de tafel en een derde helpt mee met koken. Met kerst wordt er vooral veel samen gekookt.

Huisgemaakt diner
Tijdens de feestdagen kijkt men het meest uit naar het kerstdiner (83%). Dit jaar is bijna driekwart van de Nederlanders van plan om thuis van het kerstdiner te genieten. De belangrijkste reden hiervoor is het diner zelf, maar aan het gezellig samenzijn wordt ook veel waarde gehecht. Hoewel veel restaurants speciale kerstmenu’s op de kaart hebben staan, gaat slechts 10% van de Nederlandse bevolking uit eten tijdens de kerstdagen.

Een kwart ervaart stress tijdens de feestdagen
Rondom de feestdagen ervaart meer dan een kwart van de Nederlanders stressmomenten, bijvoorbeeld over het plannen van bezoek en het boodschappen doen. Opmerkelijk is dat men de aankopen niet laat afhangen van de portemonnee (91%). Minder dan 10% stelt vooraf een budget vast (van gemiddeld €112,-), maar de meerderheid heeft hier geen begrenzingen voor. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat de inkopen niet per se gezond hoeven te zijn (41%). Over het algemeen kookt men niet uit pakjes en zakjes, toch geeft 40% aan dat de gerechten relatief eenvoudig zouden moeten zijn en niet te veel tijd in beslag moeten nemen. Ter inspiratie halen Nederlanders recepten uit diverse bronnen waaronder internet en supermarktfolders, ook kijkt bijna 40% wekelijks naar kookprogramma’s op tv. Desondanks kiest nog altijd 37% van de ondervraagden voor een Nederlandse kerst-traditie; zij zetten het gourmetstel op tafel.

Aan tafel met BN-ers
Het kerstfeest is overduidelijk een feest dat met familie en vrienden wordt gevierd. Met welke bekende Nederlander zou men het liefst om tafel willen zitten? Het populairst is het duo Gerard Joling en Gordon, ongeveer 15% zou hen graag zien aanschuiven. Met 13% van de stemmen staat prinses Beatrix op de tweede plaats.

Over de feestdagen-programmering op 24Kitchen
Dit onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de programmering op 24Kitchen in december die grotendeels in het teken staat van de feestdagen. De totale kerstbeleving staat centraal: van gerechten, tot tafelaankleding, lekkere snacks en een versierd huis, maar dan zonder stress. Bekende chefs als Rudolph van Veen, Angélique Schmeinck, Roberta Pagnier en Jamie Oliver zijn een inspiratie voor iedereen die graag op een eenvoudige manier een feestelijk kerstdiner op tafel willen zetten.

Informatie over het onderzoek
Het online onderzoek is in opdracht van 24Kitchen tussen 27 november en 3 december 2013 uitgevoerd door DVJ Insights. Het onderzoeksbureau heeft een representatieve steekproef gedaan onder de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. In totaal hebben 523 respondenten aan het onderzoek deelgenomen.

 

Bekijk hier alle kerstrecepten