Nieuws

Het ballonvaartseizoen is van start!

Zachtgegaard lamsvlees met paprikamousse, krab met saffraanmoussaise, rode poon, landhoen, groene en witte asperges, lokaal gekweekte lambada-aardbeien met basilicum, port en passievrucht… Loopt het water je al in de mond?

Bijzonder
Afgelopen weekend vond een bijzondere gebeurtenis plaats binnen de culinaire kalender. Voor het eerst dit seizoen steeg de 24Kitchen CuliAir luchtballon op. Al twee keer werd de ballonvaart afgezegd vanwege tegenvallend weer, maar nu was het dan eindelijk zover!

Een kleine groep liefhebbers kwam bij elkaar in het Gelderse Laren om te genieten van goed eten en een beetje avontuur. Terwijl de mannen van Bas Ballon druk aan de gang waren met het klaarzetten van de ballon, gaf Meesterkok Angélique Schmeinck alle gasten een warm welkom en werd er geproost met rosé champagne.

Meesterkok
Angélique Schmeinck staat bekend om haar verfijnde gerechten. Ze bewees haar innovatieve manier van koken op het hoogste niveau in haar programma The Taste of Cooking. Angélique is duidelijk een natuurliefhebber, kent de boeren en telers met wie ze samenwerkt persoonlijk. Ze gebruikt termen als ‘blije kip’ om uit te leggen wat de landhoen die ze voorschotelt is.

Haar luchtballonrestaurant is het enige ter wereld dat de hete lucht in de ballon gebruikt om gerechten te bereiden. Met een ingenieus katrolsysteem worden bijvoorbeeld kip en vis naar boven getakeld om in de luchtballon te garen. Na jarenlange ervaring weet de Meesterkok precies hoe lang haar producten nodig hebben. Op een klein gaspitje maakt ze verrukkelijke sauzen en garnituren warm om vervolgens prachtige gerechten te serveren.

Varen
In het weiland van vertrek wordt de ballon vol lucht geblazen. De mand ligt op de zijkant achter de ballon en is met een dik touw gekoppeld aan een busje. Om de mand tijdens het opblazen wat tegenwicht te geven, worden de gasten verzocht vast plaats te nemen in de ballon, wat voor de nodige hilariteit zorgt. Als de ballon vol genoeg is, gaat de vlam aan en kantelt de mand terug in de originele positie, springt de chef aan boord en zweef je ineens boven de grond.

De achterblijvers zwaaien de ballon vrolijk uit en de vaart kan beginnen! Je ziet de weilanden steeds kleiner worden, herkent soms een kudde schapen en wordt geconfronteerd met de meest prachtige wolken. In de lucht is het heerlijk stil en is er tijd om gezellig te praten met de andere gasten, te genieten van prachtige wijnen en natuurlijk van het uitzicht. De piloot vertelt uitgebreid over de magie van het ballonvaren en Angélique kookt haar gerechten. Zelfs de mensen met hoogtevrees hebben nergens last van: doordat je geen direct contact hebt met de grond blijft die angst uit.

Champagne
Na de landing (“iedereen door de knieën om een eventuele klap op te kunnen vangen!”) in het meest geschikte weiland, wordt het dessert geserveerd. Dit overigens niet voordat iedereen even geholpen heeft de ballon weer op de ruimen, dit hoort er ook bij!

Na het dessert vindt er een bijzondere ceremonie plaats, waarbij alle gasten geridderd worden tot de orde van ballonvaarders, inclusief champagnetoast. Er wordt gezorgd dat iedereen weer keurig bij het beginpunt wordt gebracht. Op de terugreis naar huis besef je pas wat een bijzondere avond je achter de rug hebt.Het menu
Het lukt niet altijd om alle gerechten van het vijfgangendiner in de ballon te serveren, daarom wordt er gekozen om amuse en dessert op een sfeervolle manier in het weiland te presenteren. Alleen dat al is een unieke ervaring: wanneer eet je nu een sterrendiner midden in de natuur, waar de gerechten hun oorsprong vinden? Het menu kan verschillen, maar bestaat altijd uit vijf gangen met lokale seizoensproducten. Tijdens de eerste vaart werd het volgende menu geserveerd:
 

  • Zachtgegaarde lamsbout met paprikamousse, peultjes en ingekookte sherry
  • Noordzeekrab met bospeenchutney, zeekraal en saffraanmoussaise
  • Rode poon met groene asperges, gekonfijte trostomaten en bouillabaissesaus
  • Landhoen bereid met Vadouvan specerijen en pancetta, porcini-jus, zomerpaddenstoelen, geroosterde witte asperges, waterkersmayonaise en Taggiasche olijven
  • Mousse van witte chocolade en passievrucht met krokante karamel feuilletine, aardbeien en stroop van basilicum

Arrangement
Ben je gek op echt goed eten en wil je ook eens zo’n unieke avond mee maken? Op zoek naar het perfecte geschenk? Wil je eens iets geks doen? Boek dan nu het speciale 24Kitchen-CuliAir arrangement met maar liefst honderd euro korting! Meer informatie over CuliAir vind je hier.