Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Enquête van Uber Eats en YouGov 

Een enquête onder een representatief deel van werkend Nederlanders laat zien dat een derde van de kantoormedewerkers elke dag zelf hun lunch meeneemt. 69 procent eet met de eigen boterhammetjes. De salade staat op nummer twee met 34 procent en pasta met 18 procent. Voor de enquête van Uber Eats en YouGov werden 8058 volwassenen gevraagd naar hun lunchgewoonten. In Spanje, België, Roemenië, Polen, Zweden, Oostenrijk, Portugal en Italië werd dezelfde enquête uitgevoerd.

Werkend Nederland neemt weinig tijd voor de middagmaaltijd: de pauze duurt gemiddeld 34 minuten. Dat is krap in vergelijking met Zuid-Europese landen. De Portugezen vormen een lunchgraag volk met een gemiddelde lunchtijd van 59 minuten. De Italianen spenderen 53 minuten aan hun middageten en de Spanjaarden 45 minuten. Polen gaan graag snel weer verder met werken: met 26 minuten zijn zij het snelst weer klaar.

Lees ook: Tips en gerechten voor de lunchtrommel

Lunchcultuur 

"Het verbaast met niet'', zegt Susan Aretz, auteur van het boek Wat lunchen we vandaag? "Ik maak me er zelf ook schuldig aan. Het heeft te maken met de lunchcultuur: die is er in Nederland niet. Het wordt niet belangrijk gevonden om er tijd voor te maken.'' Dat blijkt ook wel uit de enquête: 40 procent van de respondenten geeft aan 'al desko' te eten oftewel achter het bureau. Verder werkt 5 procent door tijdens het kauwen. Roemenen verslaan ons in dat opzicht: de helft van het kantoorpersoneel daar eet achter zijn bureau. 

Jammer, vindt Aretz. "Het is vaak vullen in plaats van genieten. Het is het stiefkindje van de dag. 's Ochtends zitten mensen nog wel met het gezin om tafel of gaan even zitten met de krant. En 's avonds is het voor veel mensen een mooi moment om de dag door te nemen. In de waan van de dag staat de aandacht voor de lunch achteraan de rij. Zelfs ik schuif ook vaak een boterham naar binnen als ik thuis werk, terwijl ik een koelkast vol lekkere dingen heb. Maar vandaag maak ik een misosoepje. Veel lekkerder en weinig werk.''

In bedrijfsrestaurants is gelukkig meer aandacht voor lekker en gezond eten, ziet Aretz. "Ik zie veel verse soepen en salades. Maar als je zelf iets wilt meenemen: een restje van het eten van de dag ervoor is nog steeds lekker. Of je maakt een soep en doet die in een thermosbeker.'' 

Lees ook: 7 x ideeën voor een bewust ontbijt

Ontbijtjes

De initiatiefnemers van de enquête zijn Uber Eats en YouGov die in de business zitten van bezorgmaaltijden. "In de grote steden kun je heel goede maaltijden bestellen'', zegt Aretz daarover. "Heerlijke pokébowls bijvoorbeeld. En je heb de app Toogootogo. Daarin kun je horecaondernemingen vinden die resten aanbieden. Bij een hotel kun je bijvoorbeeld ontbijtjes ophalen die over zijn. Die kun je nog heel goed als lunch eten. Het kan allemaal wel, als we maar de knop even omzetten.''