Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Foto: Carlo ter Ellen

De geur van appeltaart komt je tegemoet als je de woning van Jan en Dorothea ten Harkel binnenstapt. Op het aanrecht staan een stuk of vijf taarten en bakken zitten vol met puntjes. De appelboom in de tuin is leeg, zoveel heeft het stel de afgelopen week gebakken.

"We hadden niet gedacht dat het zo hard zou gaan”, vertelt Dorothea. Vijftien taarten moesten ze tot nu toe al bakken. En bestellingen komen nog steeds binnen. Dinsdagavond nodigden ze mensen bij hen thuis uit om voor 4,50 euro een kop koffie te komen drinken met een stuk appeltaart. Zeker 25 familieleden en vrienden kwamen langs. Maar ook hele taarten worden goed verkocht. 

Eerste aardbeving

Gerrit-Jan en Pieter vertrokken op 25 juli naar Bali. Daar maakten ze de eerste, lichte aardbeving mee. Die zorgde voor schade in het noorden van Lombok, maar verder leek het redelijk mee te vallen. Dus besloten ze een paar dagen later volgens plan naar Lombok te reizen om hun vriend Jasper Huizinga op te zoeken, die zes maanden stage had gelopen op het Indonesische eiland. Samen zouden ze een paar weken rondreizen en dan terugkeren naar Twente.

"Na de eerste aardbeving hebben ze nog geholpen in het noorden van Lombok. Hulpgoederen uitdelen, dansen met de kinderen. Niet wetend dat de volgende dag de tweede, veel zwaardere aardbeving zou komen.” Waar ze de eerste schok alleen licht gevoeld hadden op Bali, maakten ze de tweede in volle hevigheid mee op het strand van Lombok. Er ontstond paniek toen er ineens ‘tsunami, tsunami’ werd geschreeuwd. Door de lokale bevolking werden ze meegenomen in pick-uptrucks, de berg op. Toen het gevaar geweken was brachten ze de nacht door in de open lucht, bij de mensen die hen meegenomen hadden. "Dat is geweldig”, vindt Dorothea. "Deze mensen zijn zo gastvrij geweest voor onze zoons, daarom willen we graag wat terugdoen.”

Harapan Baru

De opbrengst van de taartenactie doneren ze aan de stichting Harapan Baru uit Aalten. Die helpt gehandicapten en de allerarmsten bij het opbouwen van een nieuw bestaan op Lombok. "Er is geen landelijke inzameling, dus we kunnen daar niet aan doneren. Via Jasper zijn we bij dit doel gekomen.”

Giro555 heeft tot nu toe besloten geen landelijke actie te beginnen op basis van het belangrijkste criterium: voegt een actie iets toe aan de hulp die tot nu toe geboden wordt? "Negen van de elf hulporganisaties achter Giro555 bieden al hulp op Lombok”, vertelt woordvoerder Eva Barneveld. "Zij hebben daarvoor op dit moment geen extra geld nodig.” Bovendien heeft de Indonesische overheid tot nu toe geen verzoek aan andere landen gedaan om financiële hulp. „Dat is voor ons een belangrijke graadmeter.”

Ook de omvang van de ramp speelt een belangrijke rol in de afweging om wel of geen hulpactie te beginnen. Uit de cijfers die binnendruppelen blijkt dat ongeveer 700.000 mensen slachtoffer zijn van de aardbevingen die Lombok in korte tijd troffen. "Ter vergelijking, in 2015 hadden we een hulpactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Daarbij werden 8 miljoen mensen geraakt.”