Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Dorst hebben, is eigenlijk een uitdrogingsverschijnsel. Als je een plakkende mond hebt en het gevoel dat je nu echt moet drinken, heb je ongeveer twee procent van je lichaamsgewicht aan vocht verloren. Wanneer er minder vocht door de bloedbaan stroomt, zenden neuronen noodsignalen uit naar onze hersenen: 'Drink. Je hebt het nodig!'

Er bestaat trouwens een simpele formule om te berekenen hoeveel water je per dag moet drinken (lichaamsgewicht vermenigvuldigd met dertig milliliter). Het resultaat is geen vaststaand gegeven, maar wel een goed referentiepunt.

Water

Het menselijk lichaam bestaat voor zestig procent uit water. Het is met andere woorden logisch dat een vervelend gevoel je overvalt wanneer je dorst hebt. Op zulke momenten is het beste advies om gewoon water te drinken. Tenslotte werkt H2O, het meest simpele drankje op aarde, nog steeds het meest hydraterend. 

Op zoek naar een extra verkoelend effect? Dan kan je er ijsblokjes aan toevoegen. Al verliest water zo voor een gedeelte de onmiddellijke hydraterende werking, je lichaam moet de vloeistof immers eerst opwarmen voordat die volledig kan worden opgenomen.

Een tragere opname van water maakt natuurlijk geen wereld van verschil. Enkel wanneer je echt snakt naar wat vocht, zal je lichaam je sneller dankbaar zijn na een glas water op kamertemperatuur. Enkele druppels citroensap zorgen volgens experts voor een extra verfrissend effect. 

Warme kop thee

Raar maar waar: een warm kopje thee werkt verfrissend. Eigenlijk is het erg simpel: door de hitte van het drankje begin je te transpireren waarna het vocht verdampt en de lichaamstemperatuur daalt. Dat is een efficiënte methode om af te koelen en eentje die het lichaam zelf al voorziet bij een te hoge lichaamstemperatuur.

Het nadeel is wel dat een kop thee geen psychologische voldoening zal geven. Daar wint water van thee, al ga je er normaliter niet van zweten. 

Een verfrissend biertje

Alcoholische dranken kunnen veel teweeg brengen, maar hydrateren doen ze niet. Bier bestaat bijvoorbeeld voor ongeveer negentig procent uit water, maar de alcohol zorgt ervoor dat de nieren het vocht sneller afvoeren waardoor zulke dranken een uitdrogend effect hebben. De toiletbezoekjes worden zonder enige twijfel talrijker naarmate de alcohol naar je hoofd stijgt. 

Als je  toch niet kan weerstaan aan een goedgevuld glas bier, is het verstandig om meteen daarna een glas water te drinken. Door voldoende afwisseling is de dehydratatie misschien minder ernstig waardoor de daaropvolgende kater niet immens zal zijn. 

Frisdranken

Een studie verschenen in American Psysiological Society, bewijst dat de aanwezige suikers ervoor zorgen dat je meer dorst krijgt. Bovendien verhogen ze de kans op nierstenen. Dat glas cola sla je dus beter over volgens voedingsexperts. Als je toch zin hebt in een zoet drankje geven ze als tip mee om een klein glas te drinken. Water met een smaakje is nog een tweede en gezonder alternatief. 

Conclusie

Drink met mate, behalve bij water. En drink voordat je dorst hebt. Als je van jezelf weet dat je daar niet zo goed in bent, helpt het om een literfles voor je neus te zetten. Je zal er automatisch vaker van drinken. Zeker bij warm weer.