Nieuws

De prijs van bier schiet misschien omhoog om deze reden

Afgelopen zomer was de tijd van de hittegolven en volgens voorspellingen zullen die in de toekomst vaker voorkomen. Het is belangrijk om dan het hoofd koel te houden, bijvoorbeeld met een ijskoud biertje, maar de hitte brengt de gerstoogst in het gedrang en dus liggen een tekort aan bier en prijsstijgingen op de loer.

Ook Nederland wordt getroffen, in het ergste geval drinken we in de toekomst gemiddeld 39 flesjes bier minder per jaar vanwege stijgende bierprijzen. Dit is een van de conclusies van een onderzoek gepubliceerd in Nature Plants. Wereldwijd zal bier zelfs voor honderd miljoenen mensen onbetaalbaar worden.

Lees ook: Tip! Zo warm je frietjes weer op zonder dat ze slap worden

We moeten onze levensstijl aanpassen

De studie ziet in dat deze ontwikkelingen rondom bier onbelangrijk lijken in vergelijking met andere levensbedreigende gevolgen van klimaatverandering, maar de onderzoeker geven aan dat bier wel een belangrijk onderdeel is bij sociale bijeenkomsten en uiteraard feesten.
Bovendien hopen de onderzoekers dat het effect van klimaatverandering op bier de ogen van mensen zal openen. “We willen laten zijn hoe klimaatverandering onze levensstijl zal beïnvloeden. Als je tijdens een voetbalwedstrijd een biertje wilt kunnen blijven drinken, moet je dus in actie komen tegen de klimaatverandering.”