Nieuws

De oorsprong van Moederdag

Elk jaar is de tweede zondag van de maand mei een eerbetoon aan onze moeders. Traditioneel gevierd met een ontbijt op bed, gemaakt door de kinderen met een beetje hulp van papa. Waar komt Moederdag en het traditionele ontbijt op bed vandaan?

Opzoek naar een origineel moederdagcadeau? Lees ook: 5 x culinaire DIY cadeaus voor moederdag.

Moederdag is overgewaaid vanuit Amerika. Op 12 mei 1907 werd deze feestdag voor het eerst gevierd. Ann Maria Reeves Jarvis riep tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog vrouwen op om de gewonden te helpen en was actief in het promoten van een sociale moederdag. Twee jaar na het overlijden van Ann Maria voerde dochter Anna het concept voor een internationale Moederdag uit op de tweede zondag van mei, de eerste zondag na het overlijden van haar moeder.

De achterliggende gedachte van Moederdag is nog steeds zoals oorspronkelijk bedacht in 1907: een eerbetoon en vrijstelling van taken voor de moeders die het hele jaar het gezinsleven draaiend houden. Het ontbijt op bed past hier symbolisch gezien heel goed bij: moeders kunnen namelijk uitslapen en worden verwend door hun kinderen en man.

Vanaf 1924 werd er in Nederland actief campagne gevoerd om Moederdag als feestdag in te stellen. Inmiddels is de feestdag behoorlijk populair en wordt Moederdag - naast het traditionele ontbijt op bed – ook gevierd met brunches en zelfs barbecues.

Wil je jouw moeder ook verwennen met een lekker moederdagontbijtje? Klik op onderstaande foto's voor de bijbehorende ontbijtrecepten.