Nieuws

De geschiedenis van food trucks

In Amerika is het al een gewoonte: je eten haal je bij een food truck. Niet alleen als je een festival bezoekt, maar ook gewoon, doordeweeks, in de lunchpauze ofzo. En dan geen afgezaagde loempia, patatje of slappe hotdog: nee, vers bereid, smakelijk en bijzonder eten. Ook in Nederland begint deze vorm van buiten te deur eten steeds meer vorm te krijgen. De gemeente Amsterdam is bijvoorbeeld begonnen met een pilot waarbij 50 food trucks op aangewezen plekken hun waar mogen verkopen. 

Food trucks? Ja letterlijk, een automobiel met een keuken erin. Ze variëren van oude schoolbussen tot mini-karretjes en serveren van alles: hippe taco’s, gastronomisch ijs, broodjes kreeft of koffie. Zo hip als de hype ook lijkt, het fenomeen kent een lange geschiedenis, die zelfs verder terug gaat dan de uitvinding van de auto zelf.

Cowboys
Twee oude Amerikaanse tradities kunnen direct aanwezen worden als de voorlopers van food trucks. Ten eerste de chuck wagons, die in de jaren na de Amerikaanse Burgeroorlog hongerige mannen op de uitgestrekte prairies van eten konden voorzien. De uitbaters van deze wagens stonden ’s nachts op om verse koeken te bakken en volgden bij het ochtendgloren de sporen van het vee om zo de cowboys te kunnen bereiken. De wagens waren uitgerust met aparte kookruimte, opslag en afwasvoorziening. 

Karretjes in grote steden
In enkele grote steden van de Verenigde Staten, zoals New York en Chicago, ontstond een soortgelijk fenomeen. Arbeiders in bijvoorbeeld textielfabrieken en de bouw hadden behoefte aan snel, goedkoop en vullend eten. Als antwoord waren daar de voedselkarretjes, waarin weliswaar niet gekookt werd, maar die wel dienden als uitdeelpunt van maaltijden in de stad. Simpele lunches uit karretjes, zoals meat pies, fruit en broodjes, zie je nu nog steeds in het straatbeeld van de Amerikaanse grote steden en dienen hetzelfde doel als de food trucks nu.Kakkerlakken
Met de komst van automobielen zag je halverwege de jaren ’50 van de vorige ook gemotoriseerde voedsel-voertuigen ontstaan. IJsco-wagens namen de bedrijvigheid op straat het meest serieus, met muziekjes en geschilderde bussen. In de jaren ’60 zag je in Amerika meer en meer trucks met voornamelijk Mexicaans eten, zoals taco’s. Ze kregen de bijnaam ‘roach coaches’ (kakkerlak-bussen), vanwege hun slechte reputatie op het gebied van hygiëne en gezondheid. 

De moderne food truck
In 2008 besloot de Koreaanse chef Roy Choi uit Los Angeles als eerste een gastronomische food truck te beginnen, Kogi. Hij had een achtergrond in koken op het allerhoogste niveau, maar besloot zijn gerechten naar de straat te brengen. Zijn Koreaanse eten werd ’s nachts verkocht aan de hongerige nachtclubgasten aan Sunset Boulevard. Toen de vraag zo groot werd, startte hij nog een truck. Via Twitter hield hij zijn klantenkring op de hoogte van locaties en werkuren van de mobiele keukens. Het was de geboorte van de moderne food truck. Roy Choi had waarschijnlijk niet kunnen vermoeden dat er nu duizenden food trucks zijn, verspreid over de steden van de Verenigde Staten. Of dat hij zou adviseren bij de productie van een Hollywood-film over food trucks: Chef


En nu?

Inmiddels zijn food trucks een vast onderdeel geworden van onze eetcultuur. in het programma Miljuschka's Food Trucks zag je al hoe de Amerikaanse grote steden kleur krijgen door creatieve ondernemers en hun mobiele keukens (tip: kijk de afleveringen terug). Deze zomer zie je hoe jonge 24Kitchen-chefs zelf aan de slag gaan met een food truck in de 24Kitchen Food Truck Challenge en kun je zelf op heel veel plekken in Nederland gaan proeven wat het niveau is van onze eigen foutdruk-cultuur. Heb jij een favoriet? Bekijk de top 10 van de 24Kitchen Food Truck Awards: de allereerste prijs voor deze nieuwe ontwikkeling in onze eetcultuur.