Nieuws

De finaledag van 24Kitchen&Cottages

Na een zonnige start van het 24Kitchen&Cottages kookweekend op vrijdag en zaterdag, stonden de 24Kitchen-chefs ook zondag weer voor je klaar.

Voor vroege vogels
Al vanaf 10.00 uur konden enthousiaste kookliefhebbers terecht bij Roberta voor een interessant kookcollege over La Dolce Vita, het goede leven in Italië, en hoe je die levensstijl toepast in jouw keuken. Tegelijkertijd stonden bezoekers bij Danny’s workshop een beslagje te maken voor Japanse okonomiyaki, iets wat lijkt op een kruising tussen een pizza en een pannenkoek.

Vraag maar raak
Met pennen, een notitieblok en pagina’s met voorbereide vragen in de aanslag, was er vandaag ook weer tijd voor live Q&A’s (question&answer) met de chefs. Welk deeg is het meest geschikt om koekjes uit te steken, waar kun je noten voor vervangen als je allergisch bent, hebben de chefs ervaring met agar agar en wat gebeurt er nou met vlees of vis als je het direct uit de koelkast in de pan bakt? Of soms van persoonlijker aard: wat is nu eigenlijk hun favoriete snack? De chefs beantwoordden alles en wisselden zelfs onderling ideeën en adviezen uit.

Muziek en selfies maken
Koken is creëren, samen muziek maken. Met zijn mes tikt Mounir op de tafels om het ritme van het stampen met de vijzel aan te geven, tijdens John zijn workshop klinkt een vrolijke harmonie van gardes in glazen kommen voor het maken van mayonaise, bij Corria mocht, nee moest hardop geslurpt worden, Angélique brengt met gitaar een krabbenlied en bij het kookcollege van Estée zingt haar zaag de zaal toe. Het samen creëren werd vastgelegd volgens moderne traditie: de groeps-selfie.

Fanatieke strijd tussen chefs
Angélique en Rudolph presenteerden de Battle Of The Chefs, waarin zes chefs in twee teams tegen elkaar strijden met een Mystery Box. Danny, Estée en Mounir kwamen vol vertrouwen als Team 1 het podium op, gevolgd door het enthousiaste Team 2: Andy, John en Roberta. In maar 15 minuten moesten de teams een driegangenmenu bereiden. John had binnen no time het voorgerecht klaar: een salade met rode biet en gemarineerde biefstuk, en Mounir maakte zijn reputatie als snelst snijdende chef ooit meer dan waar. Estée gebruikte haar ervaring met wedstrijdkoken onder druk om binnen een paar minuten een kipdrumstick uit te benen en het vlees te vullen met tartaar van garnalen. Binnen een kwartier stonden er zes prachtig opgemaakte borden klaar voor de jury om te proeven. De winnaars? Team 2, unaniem gekozen door de jury, alhoewel het applaus verraadde dat de hele zaal genoot van de strijd en dat is de belangrijkste prijs.

Feestelijke afsluiting
De Battle was het begin van een feestelijke afsluiting, die werd vervolgd met de Tombola: een soort bingo met prijzen, waarmee Kliekipedia gesteund kon worden. Angélique en Rudolph sluiten het geslaagde 24Kitchen&Cottages weekend af met een dankwoord voor de chefs en de organisatie, maar vooral het publiek. Want: wat een gezelligheid en warme sfeer, wat hebben we genoten van het samen koken, praten en leren van elkaar. Ze zeggen wel eens dat eten verbindt, wat ons betreft is dat dit weekend bewezen bij 24Kitchen&Cottages.