Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Hard & Ziel gaat het eetcafé heten, vernoemd naar het voormalige café in het pand aan de Turfkaai 3. "Die naam vonden we goed passen", zegt Jakobsen. "Wel wordt de huisstijl volledig aangepast aan ons eigen concept. We worden geen café, maar een restaurant waar je heerlijke streetfood kunt eten.''

Op het menu komen gerechten uit alle windstreken, van een Thaise curry en een broodje pulled pork tot een Mexicaanse wrap en vegetarische rookwortel. Die laatste is een persoonlijke favoriet van Jakobsen. "Samen met het broodje bietbal, gemaakt van rode bieten, ongelooflijk lekker.'' 

Mix van zelfbediening en service

Topkok Edwin Vinke van tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat in Zeeuws-Vlaanderen ontwikkelde de recepten. "Ik ben al jaren bevriend met Edwin en we delen de liefde en interesse voor streetfood'', zegt de zanger. "En voor hem zat daar ook de uitdaging: laagdrempelige en bijzondere gerechten maken.''

Hard & Ziel wordt het tegenovergestelde van haute cuisine. Het wordt een mix van zelfbediening en service. Jakobsen: "Je kunt er bijvoorbeeld je eigen drankjes uit de koelkast pakken en dan je gerecht bestellen aan de balie.'' Vervolgens kunnen klanten plaatsnemen in het eetcafé of hun eten meenemen naar huis.  

Droom in vervulling 

Jakobsen vergelijkt het concept met dat van een foodtruck-festival, waar kraampjes staan die culinaire snacks aanbieden. Die trend komt uit Amerika en verovert de laatste jaren ook Europa. ''Als je geen zin hebt om zelf te koken en snel wat lekkers wilt, kan je bij ons een hapje komen eten.''

Met een eigen eetcafé gaat een droom in vervulling voor de Bløf-zanger. "Al jaren fantaseren Doortje en ik over een eigen zaak. We hebben in het verleden ook allebei in de horeca gewerkt. We steken niet zomaar geld in een restaurantje, we zijn er echt nauw bij betrokken, bij elke stap vanaf het begin.''

Hulp van Michel Louws

De zanger zal niet elke dag aanwezig zijn in Hard & Ziel. "Daarvoor heb ik een te drukke agenda met Bløf, vooral in de avonduren. Maar ik zal er natuurlijk regelmatig zijn, want het lijkt me geweldig om mee te helpen in de keuken.'' Topkok Vinke heeft aan zijn eigen restaurant ook de handen vol, maar zal achter de schermen een belangrijke rol blijven spelen.

Echtgenoten Door Jakobsen en Blanche Vinke regelen het zakelijke gedeelte van het eetcafé. Maar ook uit andere hoek komt hulp. De Zeeuwse topkok Michel Louws - die in meerdere sterrenrestaurants kookte - zal komende weken de jonge kok Nando van As inwerken. Hij gaat de keuken uiteindelijk zelfstandig draaien. Bedrijfsleider wordt Steffen Brinkhaus, voormalig eigenaar van de Middelburgse koffietent Robuust.

Thema-avonden met muziek 

Of Jakobsen af en toe wat gaat zingen in het eetcafé, weet hij nog niet. "We spelen wel met de gedachte om leuke thema-avonden met muziek te organiseren. Maar eerst richten we ons op de opening.'' Die is op vrijdag 5 oktober om 17.00 uur.

Foto: Paskal Jakobsen, PZC