Kooktips

Zo organiseer je de koelkast

Zo, de boodschappen zijn binnen! We schuiven het snel de koelkast in, klaar. Maar wist je dat het wel echt uitmaakt waar je wat neerzet? Door je koelkast goed te organiseren kun je voedselverspilling voorkomen en dat is natuurlijk wat we willen. Deze tips helpen je hierbij!

Lees ook: warm eten in de koelkast.

  Tips voor de indeling van je koelkast

  • Laten we onderin beginnen: de groentelade. Bewaar hier (je raadt het al...) je groenten, maar ook fruit en verse kruiden.
  • Wist je dat je tomaten, winterpeen, aubergine, komkommer en paprika beter niet in de koelkast kan bewaren? De kou doet (de smaak van) deze groenten niet echt goed... Bewaar ze liever op een koele donkere plek buiten de koelkast. 
  • Bladgroenten, koolsoorten en voorgesneden groenten (óók als dit tomaat, winterpeen, aubergine, komkommer of paprika is) bewaar je daarentegen juist wel in de koelkast. 
  • Het meeste fruit blijft het langste goed in de koelkast. Tropische vruchten en citrusfruit zijn alleen die kou niet gewend, die kan je beter buiten de koelkast bewaren. (Denk bijvoorbeeld aan bananen, ananas, mango, meloen, citroen en sinaasappel.)
  • Rauwe producten als vlees, vis en vleesvervangers kun je het beste zo koel mogelijk bewaren. Het koelste plekje van de koelkast is onderin, net boven de groentelade. 
  • De deur van de koelkast is daarentegen het minst koele plekje, maar dat is geen probleem voor eieren, boter, sauzen, melkproducten en sapjes
  • Vis jij ook wel eens een potje niet-meer-zo-smakelijke appelmoes achter uit de koelkast? Whoops, vergeten... Zonde! Schuif daarom restjes en producten die tegen de datum zijn naar voren. Zo vergeet je niet dat je dit hebt en kan je het verwerken in de lekkerste gerechten.