Kooktips

Zo bewaar je zelfgemaakte tussendoortjes optimaal

Van gezonde snacks tot bananenbrood; tussendoortjes zijn ideaal om in huis te hebben en stiekem best makkelijk om te maken. Het grootste voordeel ten aanzien van fabriekssnacks is dat de smaak vaak vele malen beter is en daarbij weet je precies wat erin gaat. Overbodige kilo’s suiker kunnen worden weggestreept en al die onnodige conserveringsmiddelen mogen al helemaal het huis verlaten. Maar… daardoor zijn zelfgemaakte tussendoortjes wel vaak minder lang houdbaar. Dumil geeft je tips!

In de voorraadkast – Hersluitbare zakjes en vershoudfolie 
Heb je een vers bananenbrood, een batch mueslirepen of een bakplaat eierkoeken gemaakt? Geen nood, allen zijn namelijk prima houdbaar in de voorraadkast (of op het aanrecht). Niet zo lang als bij hun kant-en-klare broertjes, maar als je ze goed verpakt in vershoudfolie of een hersluitbaar zakje, weet je zeker dat er zo min mogelijk lucht bij komt en dus langer goedblijft.

Tip: verpak de tussendoortjes heel strak in de folie of druk alle lucht uit het zakje. Zo blijft alles langer houdbaar én neemt het minder ruimte in beslag.

In de koelkast - Aluminiumfolie en aluminium bewaarbakjes 
Heb je iets lekkers gemaakt dat in de koelkast moet worden bewaard? Verpak het dan in aluminiumfolie of een aluminium bewaarbakje. Door het materiaal blijft het goed koud, zeker wanneer je het mee naar je werk of school neemt.

Tip: bewaar liever geen zure of erg zoute producten in aluminiumfolie, maar gebruik hiervoor plasticfolie of een hersluitbaar zakje.

In de vriezer - Vershoudfolie en hersluitbare zakjes of driepvieszakjes
Tot slot kan het ook erg handig zijn om tussendoortjes in de vriezer te bewaren, of het nu gaat om een dozijn fruitrepen, een bananenbrood in plakjes of smoothies.

Verpak simpelweg alles individueel (in vershoudfolie of vloeibare dingen in een zakje), en houd het eventueel bij elkaar in een hersluitbaar zakje. Zo kun je altijd en wanneer je maar wil een portie pakken, is het veel langer houdbaar én zo ontdooid doordat je individuele porties hebt gemaakt.

Let wel: verpak alles luchtdicht (voor zover mogelijk) om verbranding door de vriezer te voorkomen.