Kooktips

Zelfgemaakte zomerdrankjes

Bij een lange, zwoele avond buiten hoort natuurlijk een lekker drankje. Of je nu graag frisse en zoete longdrinks, vruchtengranita’s of wijn- en biercocktails drinkt: je maakt ze makkelijker zelf dan je denkt! 

Wij zetten een paar dranken op een rij. 

 

Ben je op zoek naar een drankje dat je de hele dag door kunt drinken? Maak dan zelf limonade, met citroen en sinaasappel of komkommer en bruiswater.

Limoncello ‘Fiorito’ Spritz
Deze friszure wijncocktail met een gelige kleur is zeker een aanrader. Je kunt de cocktail naar wens sterker of minder sterk maken.
 
1 citroen
ijsblokjes
prosecco
limoncello
bruiswater
1 takje munt

Extra nodig:
wijnglas
Snijd de citroen in ronde schijven en maak een inkeping tot het midden. Vul het glas met 3 ijsblokjes. Schenk nu 3 delen prosecco en 1 deel limoncello in het glas. Voeg een scheut bruiswater toe. Garneer het glas met het schijfje citroen en een takje munt.

Tip: de ene limoncello smaakt zuurder dan de andere. Schenk zo nodig meer prosecco of juist meer limoncello bij.

 

Hugo Prosejito
De Hugo Prosejito komt uit Zuid-Tirol en was het zomerdrankje van 2013. Ook dit jaar is deze wijncocktail smakelijk en je kunt met soorten siroop het drankje een andere smaak geven.
 
ijsblokjes
3 cl vlierbloesemsiroop
6 cl Prosecco
partje citroen
4 takjes munt
scheutje bruiswater

Extra nodig:
wijnglas
Doe eerst de ijsblokjes in het glas, voeg dan de vlierbloesemsiroop toe. Schenk de prosecco erbij en garneer met wat muntblaadjes en een partje citroen. Roer voorzichtig en serveer de Hugo eventueel met een scheutje bruiswater.

Tip: voor een roze variant voeg je 2 cl vlierbloesem en 1 cl rode vruchtensiroop toe.

 

 

Michelada
Dit Mexicaanse drankje is op basis van bier, tomatensap en pepers, eigenlijk een ‘beer Bloody Mary’. Bijzonder, maar zeker de moeite waard om eens te proberen.
 
250 ml tomatensap
2 limoenen
mespuntje selderijzout
1 tl worcestershire saus
0,5 tl tabasco
gedroogde chiliflakes
0,5 l (Mexicaans) bier

Extra nodig:
ijsblokjes
cocktailshaker
longdrink glas
Pers de limoenen. Mix alle ingrediënten behalve het bier met ijsblokjes in de shaker. Schenk de glazen halfvol en voeg het bier toe.

 

Gin en tonic
De Gin en Tonic, wie kent deze iconische drank niet?
 
60 ml gin
120 ml tonic
1 limoen
ijsblokjes

Extra nodig:
longdrink glas
Pers de helft van een limoen en snijd de andere helft in dunne schijfjes. Vul het glas met ijsblokjes. Schenk de gin in een glas en voeg daarna de tonic en limoensap toe. Roer goed door met een lepel. Garneer met een limoenschijfje.

Tip: ook lekker met komkommer, rozemarijn, frambozen, citroen en pepers.

 

Vruchtengranita
Granita zit tussen een drankje en sorbetijs in. Je kunt het op twee manieren maken: met een basis van fruitsiroop en veel ijs of stukjes fruit invriezen en met ijsblokjes in de blender fijnmalen.
 
 
250 g fruit naar keuze (aardbeien, abrikozen, perziken, citroen, rood fruit, sinaasappel)
100 g suiker
250 ml water

Extra nodig:
blender
ijsblokjes
Breng het fruit, suiker en water aan de kook en laat het op laag vuur voor de helft inkoken. Zeef de siroop en laat afkoelen. Maal ijsblokjes fijn in de blender en verdeel het ijs over glazen. Schenk de siroop voor twee derde bij het ijs. Serveer het drankje met een lepel en garneer met een schijfje of stukje fruit naar keuze.

Tip: je kunt eventueel meer suiker of een ander zoetje (honing, dadels, rozijnen) toevoegen, zorg er wel voor dat je maximaal een derde deel toevoegt.

 

Yoghurtdrank
Een yoghurtdrankje is verrassend lekker, het is bijna een soort milkshake. Voeg kruiden en fruit naar keuze toe voor extra smaak (en kleur!)
 
ijsblokjes
3 takjes munt
150 ml yoghurt
50 g blauwe bessen
1 limoen
snufje korianderpoeder

Extra nodig:
blender
Maal de ijsblokjes grof. Pers de limoen en mix het sap met de blaadjes munt, blauwe bessen, yoghurt en koriander en ijsblokjes tot een schuimige puree. Bewaar enkele blaadjes munt voor garnering.

Tip: zeef de puree voor een dunner drankje.