Kooktips

Wat van ver komt...

Kumquat, Boeddha-vinger, guanabana, feijoa, sapotilla, kaichoi, jicama… Enig idee waar we het over hebben? Deze namen klinken misschien als spannende cocktailbars of ingewikkelde medische termen, maar niets is minder waar: het zijn groente- en fruitsoorten!

De laatste jaren waren ‘seizoensgebonden’ en ‘lokale’ producten sleutelwoorden in de culinaire wereld. Toch is er tegelijkertijd een andere belangrijke trend waarneembaar: het koken van buitenlands geïnspireerde gerechten.

We willen en kunnen ‘grenzeloos koken’. Invloeden van over de hele wereld komen via allerlei wegen op ons pad: door vakanties naar verre landen, via televisie en internet, maar ook in de restaurants en zelfs in de supermarkten word je geïnspireerd. Al het moois dat de wereld te bieden heeft is bereikbaar. Hierdoor kun je traditionele recepten vernieuwen en eindeloos variëren. Denk bijvoorbeeld aan een stamppot met mango!

Het is wel belangrijk dat je rekening houdt met de productiewijze van het ingrediënt. Exotische producten worden vaak geteeld en verpakt in minder ontwikkelde landen, waar goede arbeidsvoorwaarden en zorg voor het milieu niet altijd vanzelfsprekend zijn. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor producten met een traceerbare herkomst, zodat je er zeker van bent dat het product op een juiste en eerlijke wijze geteeld is.

In verschillende supermarkten vind je de producten van Nature’s Pride, de specialist in exotische groenten en fruit. Zo weet je zeker dat je een eerlijk en kwalitatief goed product koopt. Ken je bijvoorbeeld de Fair for Life mango al? Een eerlijk, maar vooral ook heerlijk product!

Laat je met een gerust hart inspireren door kouseband, galanga, passiefruit, choisam, habanero, granaatappel… en al die andere fantastische gewassen die de wereld je te bieden heeft.