Kooktips

Wat kan ik doen aan een nare knoflookgeur?

Knoflook is een grote favoriet als we het hebben over smaakmakers in de lekkerste gerechten. Klein minpuntje: de geur die knoflook achterlaat is er nou niet echt ééntje om trots op te zijn...

Weet jij wat het verschil is tussen verse en gedroogde knoflook? Je leest het hier!

Knoflookresten in de mond zorgen voor een slechte adem, maar dit valt gemakkelijk op te lossen: goed de tanden poetsen en tong schrapen scheelt al een heleboel!

Maar de sterkste knoflookgeur komt vooral uit de maag. Hier ontstaan namelijk zwavelgassen wanneer de knoflook wordt afgebroken. Dit vieze 'knoflookgas' wordt opgenomen in het bloed en komt vervolgens via de longen en huid weer naar buiten. Sommige producten eten helpt de knoflookgassen te neutraliseren. Dus ga je aan de slag met knoflook? Haal dan meteen even de volgende producten in huis!

Deze producten helpen tegen een knoflookgeur:

  • Een vers appeltje eten als toetje helpt bij het afbreken van het knoflookgas. Dat betekent minder knoflookgeur en dat is wat we willen!
  • Druppel wat druppeltjes citroensap in een glas water, voor tijdens of vlak na het eten.
  • Een kopje muntthee drinken na het eten helpt beter dan pepermunt of kauwgom. 
  • Spinazie is niet echt iets wat je eet ná de maaltijd, maar als het helpt tegen de knoflookgeur... Willen we het graag proberen!
  • Ook volle melk helpt bij het neutraliseren van de zwavelgassen. Let op: dit moet je wel drinken vóór het eten van knoflook, erna heeft geen zin.
  • Altijd fijn: een glas rode wijn bij een gerecht met knoflook schijnt ook te helpen. Goed excuus dus om die fles open te trekken.
  • Misschien heb je deze oplossing wel vaker voorbij horen komen: eet peterselie. Maar dan wel de steeltjes.

Maar... Voorkomen is beter dan genezen. Daarom tenslotte deze twee handige tips:

  • Het binnenste stukje van de knoflook bevat de meeste zwavelverbindingen die voor de zwavelgassen zorgen. Dit stukje kan je dus het beste niet opeten. Scheelt al een hoop narigheid!
  • Kies voor verse knoflook in plaats van gedroogde. Hiermee voorkom je de knoflookgeur niet, maar een beetje minder is 'ie wel. En alle kleine beetjes helpen.

Knoflook is trouwens wel gewoon heel gezond en natuurlijk erg lekker. Laat die smaakmaker dus vooral niet liggen, maar ga er ondanks de nare geur lekker mee aan de slag!