Kooktips

Wat is chlorofyl en hoe gebruik je het?

Chlorofyl (bladgroen) is de groene bladkleurstof van planten die zich in ‘chloroplasten’ (bladgroenkorrels) bevindt. Met behulp van chlorofyl vangen de planten licht op en zetten dit om in chemische energie die wordt gebruikt voor fotosynthese. Chlorofyl zit in groene groenten, zoals spinazie, broccoli, spruiten, boerenkool en andijvie.

Zelf chlorofyl uit planten halen:

  • Maal de gewassen spinazie fijn in de keukenmachine met 750 ml water.
  • Zet een fijne zeef in een pan en giet de gemalen spinazie op de zeef. Vang het vocht op.
  • Passeer het vocht door een passeerdoek en laat uitlekken tot het vocht eruit is.
  • Schraap de chlorofyl van de passeerdoek af, zodra al het vocht eruit is gelopen.
Peter Lute laat Angélique Schmeinck in Hollandse Keukenmeesters zien wat je met chlorofyl kan doen.